Parlamentarii europeni au votat ieri, cu larga majoritate, controversata reglementare privind tarifele de roaming, intr-o forma mai putin ambitioasa decat isi dorea Comisia Europeana. Reglementarea prevede ca plafonul apelurilor date sa fie de 49 de eurocenti, iar al celor primite de 24. Ele insa vor scadea progresiv, la 46, respectiv 22 de eurocenti in cel de-al doilea an si la 43, respectiv 19 in cel de-al treilea. Reglementarea va intra in vigoare la sfarsitul verii.
Chiar daca majoritatea companiilor de telefonie mobila au contestat decizia Comisiei Europene (CE), eurodeputatii considera adoptarea reglementarii privind tarifele de roaming un succes care aduce beneficii consumatorului european.
Totodata, reprezentantii CE atrag atentia ca reglementarea nu se refera la SMS, MMS si transmisia de date, ci numai la apelurile telefonice. Reglementarea prevede ca plafonul apelurilor date sa fie de 49 de eurocenti, iar al celor primite de 24. Ele insa vor scadea progresiv, la 46, respectiv 22 de eurocenti in cel de-al doilea an si la 43, respectiv 19 in cel de-al treilea. Plafoanele sunt mai apropiate de valorile propuse de Parlament, 40 de eurocenti pentru apelurile efectuate si 15 pentru cele primite, fata de cele propuse de statele membre, 60, respectiv 30 de eurocenti. Astfel, dupa saptamani de negociere, presedintia germana a UE, Comisia Europeana si reprezentantii Parlamentului European au ajuns la compromisul asupra proiectului comisarului pentru telecomunicatii, Viviane Reding. Comisarul european a avertizat indelung operatorii de telefonie mobila asupra preturilor ridicate pe care le aplicau apelurilor date din si primite in strainatate, iar in urma cu zece luni a propus un proiect care viza reducerea acestora cu 70%.
Reding a propus reducerea la 40 de eurocenti, fara TVA, a apelurilor date si la 15 eurocenti la cele primite in strainatate. Nivelele au fost considerate inacceptabile de statele membre, prin urmare saptamana trecuta s-a ajuns la un compromis, iar ieri Parlamentul European a adoptat varianta convenita de Consiliu.

Votul mai are de trecut un hop

Dupa votul de ieri din Parlamentul European, textul trebuie sa primeasca votul statelor membre, la 7 iunie. Hotararea ar putea astfel intra in vigoare la jumatatea lui iulie, ceea ce ar insemna ca utilizatorii ar putea beneficia de noile tarife in toamna, si nu in vara, asa cum promisese Comisia Europeana atunci cand a propus aceasta reglementare.

Companiile romanesti se conformeaza

Intre timp, companiile romanesti incep sa se conformeze masurilor luate de oficialii europeni. Orange Romania a anuntat marti ca va reduce tarifele de roaming pentru tarile din Europa cu 67% in cazul utilizatorilor de cartele preplatite care vor activa optiunea Advantage si cu 44% pentru abonatii care opta pentru Roaming Europe.
Odata activata optiunea Advantage, tariful pentru un apel catre Romania scade pana la 0,69 euro pe minut, adica cu pana la 67% fata de tarifele vechi. Clientii Orange cu abonament care activeaza noua optiune Roaming Europe au tarife cu pana la 44% mai mici fata de tarifele standard in tarile europene.