Romania ar putea adopta moneda euro in circa 7-8 ani, a aratat recent, in cadrul European Finance Convention, reprezentatul Comisiei Europene din partea Greciei, Ierotheos Papadopoulos.

In opinia sa, Bulgaria si Romania nu intimpina probleme in acest sector, iar adoptarea monedei unice europene ar putea fi realizata in termenii propusi.

"Cele doua tari trebuie sa faca progrese in anumite domenii, care nu au legatura cu adoptarea monedei euro, ci cu justitia sau imigrarea", a afirmat Papadopoulos.

Potrivit oficialului european, in urmatorii cinci ani, alte trei-patru state membre ale Uniunii Europene, care au aderat in 2004, precum Cipru, Estonia, Slovacia sau Malta, ar putea adopta moneda euro. "Unele dintre aceste tari au facut in ultimii cinci ani progrese impresionante", a spus acesta.

In Slovenia inflatia nu a crescut semnificativ

Adoptarea monedei euro de catre Slovenia nu a influentat semnificativ inflatia, a declarat reprezentantul Bancii Centrale din Slovenia, Bozo Jasovic. Potrivit acestuia, Slovenia a inregistrat in 2006 o inflatie de circa 2,6%, iar pentru 2007- 2008 reprezentantii Bancii Centrale estimeaza o inflatie de 2,7%. In ciuda fluctuatiilor preturilor internationale, in Slovenia preturile interne nu s-au modificat semnificativ, a explicat Jasovic.

Pentru urmatorii doi ani guvernul sloven prognozeaza o crestere a PIB de circa 4%. PIB-ul pe cap de locuitor in Slovenia reprezinta 82% din cel inregistrat in celelalte state membre UE. In Cehia acesta este de 74% din media UE, in Malta este de 70%, iar in Ungaria de 63%.

In prezent UE are 27 de state membre, dintre care numai 13 au adoptat moneda euro. Ultimul stat care a adoptat moneda europeana este Slovenia, la 1 ianuarie 2007. Se asteapta ca in urmatorii cinci ani alte 3-4 state care au aderat la UE in 2004 sa treaca la euro.