Este intrebarea la care consilierii locali va trebui sa dea un raspuns in cel mai scurt timp, acestia urmand sa decida daca vom plati mai mult pentru cele doua utilitati ca urmare a majorarii pretului energiei termice.

Majorarea cu 19,5% a pretului energiei termice, care a intrat in vigoare ieri, a starnit nemultumirea primarului Dumitru Nicolae. In cadrul conferintei de presa sustinute ieri, primarul a declarat ca a primit de la ANRE un document in care i se aducea la cunostinta cresterea de pret operata de la 1 iulie.

"Am primit ieri (n.r. - luni) un document legat de majorarea pretului la energia termica. Sunt foarte nemultumit de aceasta decizie luata de Guvern si de faptul ca nu s-a facut dezbatere publica pe aceasta tema. Romania importa gaze naturale din Europa la cel mai mare pret. Vom discuta aceasta problema a majorarii pretului atunci cand va avea loc intalnirea primarilor din intreaga tara", sustine Dumitru Nicolae.

Intrebat daca majorarea pretului la energia termica va conduce la cresterea pretului local de facturare a energiei termice, care este decis de Consiliul Local, primarul a evitat sa dea un raspuns concret. Pretul local de referinta, la ora actuala, este de 120 de lei pe gigacalorie. Ultima incercare de crestere a pretului local de facturare catre populatie, de 5%, nu a primit unda verde din partea consilierilor locali, propunerea fiind facuta cu cateva saptamani inainte de alegerile locale.

Tinand cont de faptul ca in toamna sunt alegerile parlamentare, iar o majorare a pretului de facturare ar starni nemultumirea consumatorilor, este posibil ca pretul sa ramana neschimbat. Municipalitatea are doua variante, si anume de a majora pretul de facturare a gigacaloriei sau de a-l mentine si de a creste subventia acordata Apaterm, ne-a declarat directorul tehnic si de productie al societatii, Mircea Ispas.

"Pretul de facturare a energiei termice de catre Apaterm nu a mai fost modificat de aproape 3 ani. In cazul in care Consiliul Local nu va aproba un alt pret de facturare a energiei catre populatie, ar trebui sa se aprobe majorarea subventiei acordate societatii noastre. In caz contrar cred ca vor aparea probleme", ne-a mai declarat Mircea Ispas.

Potrivit aceleiasi surse, pana la 1 iulie pretul de facturare al unei gicacalorii de catre Electrocentrale era de 112 lei (fara TVA), acesta fiind majorat cu 19,5% de la 1 iulie. Directorul general al Electrocentrale, Tudor Petre, nu a putut fi contactat telefonic pentru a furniza amanunte legate de cresterea pretului energiei termice.