Proteina vegetala va fi exclusa din compozitia unor mezeluri produse in Romania, conform unui nou ordin privind normele de comercializare a produselor din carne va intra in vigoare duminica, 8 aprilie, informeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Conform noii reglementari fierberea si coacerea carnii separate mecanic (MDM) va fi realizata la o temperatura de minimum 72°C, timp de minimum 20 de minute. In cazul in care la fabricarea produselor din carne se utilizeaza amidon sau amidonuri modificate, proportia maxima a acestora in componenta produsului finit trebuie sa fie de 4%.

La fabricarea salamului Victoria producatorii vor fi obligati sa utilizeze bucati mari de carne, intr-un procent de minimum 30% (carne de porc sau vita). Nu este permisa utilizarea carnii de porc si de pasare separate mecanic (MDM) si a subproduselor comestibile de abator, cu exceptia emulsiei de sorici.

La fabricarea salamului de Sibiu se va utiliza doar carne de porc si slanina si va fi interzisa utilizarea proteinelor vegetale. La fabricarea ghiudemului si babicului vor fi utilizate, ca materie prima, doar carnea de oaie, capra si carne de vita si de asemenea va fi interzisa utilizarea proteinei vegetale.

Pateul de ficat va trebui sa contina minim 15% ficat, fiind interzisa carnea de porc sau pasare separate mecanic (MDM), a amidonului sau amidonului modificat si a proteinei de origine vegetala.

Eticheta tuturor acestor produse va trebui sa contina in mod obligatoriu tipul tratamentului termic utilizat. La conservele mixte pe eticheta va trebui mentionat procentul de carne existent in produsul finit, iar in cazul utilizarii de carne separata mecanic (MDM), aceasta va fi mentionata distinct pe eticheta.