Incepand cu 20 octombrie 2007, in tarile Uniunii Europene se va aplica Directiva privind recunoasterea calificarilor profesionale, directiva ce exista deja in legislatiile nationale chiar din 2005, potrivit sitelui EurActiv. Actul normativ se va aplica si romanilor, daca tara noastra se integreaza in Uniune din ianuarie 2007.
Prin aceasta directiva s-a dorit simplificarea legislatiei europene privind recunoasterea calificarilor profesionale in statele membre prin comasarea tuturor prevederilor existente deja. Legislatia prevedea anterior o serie de directive care erau elaborate cam pentru fiecare profesie in parte. Ce presupune insa noua directiva?
Potrivit EurActiv, prin aceasta directiva orice prestator stabilit in mod legal pe teritoriul unui stat membru poate presta temporar si ocazional servicii in alt stat membru folosind titlurile profesionale acordate in tara sa de origine, fara a trebui sa ceara in statul de destinatie recunoasterea (echivalarea) calificarilor respective. Acelasi lucru nu se intampla insa daca profesia ce urmeaza a fi prestata nu este reglementata in statul sau de origine. Muncitorul va trebui sa faca dovada a cel putin doi ani de experienta profesionala. In plus, statul membru in care urmeaza sa se efectueze prestarea de servicii poate sa-i ceara lucratorului sa faca o declaratie prealabila si sa o reinnoiasca anual.
Aceasta trebuie sa fie insotita de o asigurare pentru responsabilitate profesionala. De asemenea, statul de destinatie poate cere documente probatorii cu privire la nationalitatea prestatarului, la sediul sau, precum si cu privire la calificarile profesionale.
Situatia se complica si mai mult cand vine vorba de profesiile a caror exercitare poate avea implicatii asupra protectiei sanatatii sau a sigurantei publice si care nu beneficiaza de recunoastere automata in baza Directivei. In acest caz, statul membru in care se va efectua prestarea de servicii poate verifica aptitudinile profesionale ale prestatarului. (M.H.)