Ministerul Finantelor Publice s-a angajat in 2004 sa reduca acciza la cafea in acest an cu 50%, urmand ca de la 1 ianuarie 2007 suprataxarea acestui produs sa dispara complet. Numai ca actuala Putere nu a tinut cont de un astfel de angajament. In replica, reprezentantii Asociatiei Romane a Cafelei spun ca mentinerea inca a accizei la cafea la un nivel ridicat nu conduce decat la proliferarea pietei negre.

Romania este singura tara din afara Uniunii Europene care suprataxeaza cafeaua. De altfel, in afara de Belgia, Germania, Letonia si Danemarca, nici o alta tara din spatiul european nu percepe acciza pentru acest produs, se arata in datele Asociatiei Romane a Cafelei (ARC).
Din acest motiv si pentru reducerea contrabandei si a contrafacerii cafelei, Ministerul Finantelor Publice a hotarat in a doua jumatate a lui 2004 sa elimine de la 1 ianuarie 2007 acciza pentru cafea. Eliminarea accizei urma sa se faca in trei trepte: 20% in 2004, 50% in 2006 si 30% la 1 ianuarie 2007.
Daca primul pas a fost facut la timp, in acest an nu vom avea parte de nici o reducere. Secretarul general al Asociatiei Romane a Cafelei, Gabriel Sidere, ne-a declarat ca mentinerea accizei nemultumeste profund producatorii.
"Ne nemultumeste foarte tare mai ales pentru ca se convenise un calendar de reducere. Am dori sa se elimine acciza la cafea in asa fel incat consumatorul sa plateasca mai putin pentru acest produs", a afirmat Sidere. Potrivit acestuia, desi in ultimul proiect de modificare a Codului Fiscal exista o prevedere prin care acciza la cafea era redusa cu 5%, ultimele declaratii facute de autoritati arata ca aceasta reducere nu va intra in vigoare decat la 1 ianuarie 2007. Potrivit lui Sidere, acest procent este unul foarte mic, iar continuarea impunerii de suprataxe pe acest produs nu va duce decat la inflorirea contrabandei si a afacerilor cu cafea contrafacuta.
Reprezentantul ARC a explicat ca in opinia sa ar trebui sa existe o logica a mentinerii accizei, logica pe care insa el nu o identifica. Sidere a aratat ca suprataxarea ar trebui sa fie justificata de problemele de sanatate, de mediu etc. pe care le presupune consumul unui anumit produs. El a mai spus ca in nici un caz consumul cafelei in cantitati moderate nu aduce vreun prejudiciu consumatorului.

Consum mic

Potrivit datelor ARC, romanii consuma de cinci ori mai putina cafea decat cetatenii Uniunii Europene. Astfel, un roman consuma anual 1,8 kilograme de cafea, fata de 5,3 kilograme in statele comunitare. Studiile arata ca in tarile cu cel mai ridicat nivel de trai, precum Germania, Finlanda, Suedia, Danemarca, Norvegia si Islanda, consumul de cafea ajunge la 12 kilograme pe cap de locuitor.
Accizele sunt de 680 de euro pe tona de cafea verde, de 1.000 de euro la cafea prajita si de 4.000 de euro pe tona de cafea solubila.