Executivul isi mentine ultimele obiective stabilite pentru deficitul bugetar si ritmul de crestere economica, in pofida efectelor inundatiilor si a necesarului de fonduri suplimentare pentru domeniul sanatatii, a afirmat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu. Primul-ministru a aratat ca este posibil ca 2005 sa se incheie cu un deficit bugetar in jurul a 1% din PIB - eventual chiar sub acest nivel, si asta in pofida fondurilor suplimentare de peste un miliard de lei (10.000 de miliarde de lei vechi) alocate sanatatii si a pagubelor provocate de inundatii.
Resursele de finantare identificate pentru refacerea zonelor inundate se ridica la circa 1,5 miliarde de lei (15.000 de miliarde de lei vechi). Reamintim ca pagubele majore produse de inundatii au obligat Guvernul sa creasca plafonul deficitului bugetar la circa 1% din produsul intern brut, de la cel de 0,74% convenit in iunie cu reprezentantii Fondului Monetar International.
In privinta cresterii economice, Tariceanu estimeaza in continuare ca aceasta va inregistra in 2005 un nivel de peste 5,5% din PIB. (D.E.)