Numarul utilizatorilor de telefonie mobila va ajunge la aproximativ 13 milioane pana la sfarsitul acestui an, ne-a declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Reamintim ca la jumatatea acestui an erau inregistrati 11,37 milioane de utilizatori. Presedintele ANRC a subliniat ca telefonia mobila are inca „un potential de crestere foarte mare in Romania“. Astfel, potrivit acestuia, tendinta este catre o rata de penetrare similara ratei medii de la nivelul Uniunii Europene, care era de 83% la sfarsitul lui 2004. Georgescu ne-a mai spus ca un avantaj pentru competitia pe piata romaneasca de telefonie mobila este faptul ca la noi lupta se da intre patru operatori, un numar mai mare decat in tari precum Belgia, Franta, Finlanda sau Ungaria. Aceasta competitie nu poate avea decat efecte benefice pentru utilizatori, efecte care s-ar putea concretiza in scaderea tarifelor pentru convorbiri si abonamente, este de parere oficialul ANRC.

Tarife reduse, competitie acerba

Concurenta pe piata telefoniei mobile a a devenit din ce in ce mai acerba, dupa ce recent s-a relansat pe piata un nou operator, CosmOTE Romania, fost CosmoRom. Potrivit reprezentantilor acestei companii, se doreste astfel ca telefonia mobila sa fie accesibila chiar si celor cu venituri mici. Trebuie spus ca, in prezent, gradul de penetrare a telefoniei GSM a ajuns la 60%. Serviciul CosmOTE este disponibil pentru 80% din populatie si acopera 55% din teritoriul tarii.
CosmOTE Grecia detine 70% din actiunile CosmOTE Romania, restul actiunilor revenind RomTelecom. Atat RomTelecom, cat si CosmOTE sunt controlate de grupul elen OTE.