Realitatea informeaza: Inca patru banci straine vor sa paraseasca Romania
Austriecii de la Volksbank vor sa renunte la toate operatiunile din regiune, iar britanicii de la RBS au un program de vanzare a mai multor active "non-core". Grecii de la ATE Bank s-au hotarat sa abandoneze piata pe baza programului de restructurare aprobat recent de Comisia Europeana, in timp ce ungurii de la MKB intentioneaza sa vanda Romexterra pana in 2013.
Patru banci locale, dintre care una cu peste 5% din piata, ceea ce ii da importanta sistemica, iar restul de dimensiuni reduse, asteapta investitori care sa le cumpere pana cel tarziu in 2012 - 2013, scrie zf.ro.
Este vorba despre Volksbank, RBS, ATE Bank si MKB Romexterra - toate membre ale unor grupuri internationale care au venit in Romania si au mizat pe cresterea economica puternica de la jumatatea deceniului trecut. Per ansamblu, activele celor patru banci cumulau circa 8,5% din piata la sfarsitul lui 2010 fata de peste 10% in 2008.
Asa cum intrarile pe piata s-au produs in contextul unor strategii internationale, nici deciziile de retragere nu vizeaza neaparat Romania in particular, mai scrie Ziarul Financiar. Austriecii de la Volksbank vor sa renunte la toate operatiunile din regiune, iar britanicii de la RBS au un program de vanzare a mai multor active "non-core". Grecii de la ATE Bank s-au hotarat sa abandoneze piata pe baza programului de restructurare aprobat recent de Comisia Europeana, in timp ce ungurii de la MKB intentioneaza sa vanda Romexterra pana in 2013 in contextul in care operatiunile locale le-au adus pierderi de 153 mil. euro anul trecut.