La nici un an dupa inghetarea acordului cu FMI, un oficial roman iese in fata si recunoaste ca este responsabil in parte de acest esec.
Cu regrete cam tarzii, ministrul Finantelor a declarat ieri pentru NewsIn ca este "foarte dezamagit ca nu am reusit sa ducem la bun sfarsit acordul cu FMI". "Daca as fi avut experienta de acum, iar ei (n.r. - reprezentantii FMI) mai multa flexibilitate poate ca am fi incheiat acordul", a mai spus Vladescu.
Reamintim ca Romania a incheiat in 2004, pentru o perioada de doi ani, acordul de tip precautionary stand-by cu FMI. Dar dupa introducerea cotei unice la 1 ianuarie 2005, negocierile pentru finalizarea etapelor II si III de analiza au fost inghetate. Iar la 7 iulie 2006, acordul a expirat. In ceea ce priveste relatiile cu FMI din prezent, ministrul a mai spus ca "suntem in aceeasi situatie ca si acum un an". Adica s-a gasit "o formula prin care ambele parti isi exprima punctul de vedere, dupa care statul roman ia deciziile asupra politicilor economice", a explicat Vladescu.
Pe viitor, relatiile cu expertii FMI vor continua. Acestia sunt asteptati la Bucuresti in toamna.
Iar scopul vizitei va fi de a analiza parametrii macroeconomici pe care va fi construit bugetul pentru 2007.

Ministrul e pus pe fapte mari

Ministrul isi propune pentru anul viitor sa diminueze evaziunea, sa mareasca baza impozabila si sa redea Fiscului imaginea de organism intransigent. ßi asta prin mentinerea neschimbata a taxelor principale ale strategiei fiscale pentru 2007-2009. Singurele modificari vor viza taxele de mediu si pe cele aplicate proprietatilor statului de la imobile pana la resursele naturale. Principalele taxe din strategie menite sa diminueze evaziunea sunt cele care vizeaza distributia graului, turismul sezonier, produsele accizate in regim de antrepozitare fiscala (alcool, produse din tutun, uleiuri minerale) si jocuri de noroc.
Potrivit lui Vladescu, in aceste domenii se gaseste evaziunea fiscala cea mai mare. Spre exemplu, "60% din productia de paine se sustrage taxarii, iar cea mai mare evaziune este in sectorul petrolier", sustine ministrul Finantelor.