Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata "Programul economic al USL", pe care o puteti citi in continuare.
La finalul saptamanii trecute a fost lansata Viziunea asupra economiei a Uniunii Social Liberale. Prin acest program economic USL prezinta o strategie pe termen lung pentru economia romaneasca.
In contextul unei guvernari haotice in care politicile economice merg de la improvizatie la incompetenta, USL propune o noua viziune asupra domeniului economic.
Marile propuneri se refera la ritmul de crestere economica, crearea locurilor de munca, cresterea salariului minim pe economie, scaderea TVA la 19%, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, impozitul diferentiat. Inca de la inceput trebuie sa precizez ca programul economic nu este o poveste. Viziunea USL are la baza date reale si are un impact bugetar estimat. Iar daca, din declaratiile noastre nu se intrevede acest lucru, propun tuturor sa ia textul si sa-l studieze.
Prin ritmul de crestere anual de 4% se propune o crestere economica reala care va reduce rata inflatiei, prezisa pentru 2011 la 5,1%, si va reduce si dobanzile pe lei.
Conform Institutului National de Statistica, Romania are aproximativ 4,1 milioane de angajati si o rata a somajului de 6,6%. Crearea a cel putin 1 milion de locuri de munca va reduce rata somajului.
Salariul minim pe economie este la ora actuala de 670 de lei pe luna. Propunerea noastra este o crestere de pana la 800 lei pe luna. Aceasta marire ar ajuta aproximativ 800000 de persoane care castiga in prezent suma minima pe economie. Ridicarea nivelului de trai al categoriilor cele mai sarace si defavorizate este obiectivul numarul 1 al USL.
Scaderea TVA la 19% in 4 ani reprezinta un alt obiectiv important al programului. Marirea TVA realizata anul trecut de Guvernul Boc a marit preturile si a redus consumul. Chiar daca aceasta marire va aduce in 2011 venituri de 43% statului, cei mai multi dintre romani resimt negativ aceasta politica economica.
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este, intr-adevar, sustinuta si de actualul Guvern Boc. Pe termen mediu si lung impactul poate fi net pozitiv, chiar daca contestatarii ar spune ca s-ar reduce din nou contributiile la stat.
Impozitarea progresiva a veniturilor, cu cote de 8, 12 si 16% este o masura de stanga si vine in ajutorul celor cu venituri mai mici. USL propune un sistem de impozitare a veniturilor in trei trepte: 8% pentru veniturile de pana la 800 lei lunar, 12% pentru veniturile de la 800 la 1.600 lei/luna si 16% pentru veniturile de peste 1.600 lei lunar. Cine nu a inteles acest lucru, nu este interesat de veniturile romanilor, de ce pun ei pe masa in fiecare zi, de cum isi platesc darile la stat sau imprumuturile.
Regandirea acordului cu FMI este un alt obiectiv al USL pentru momentul in care vom prelua guvernarea. Am fost martorii efectelor nefaste produse de acordurile realizate de Guvernul Boc cu FMI. Acest acord trebuie regandit la modul cel mai serios in favoarea romanilor, nu in sensul unor imprumuturi noi, nu in sensul girului pentru masurile propuse, ci in sensul reducerii datoriei publice pe care Romania o va avea in urmatorii ani.
Echitatea sociala si cresterea economica sunt principalele noastre obiective. Noi dorim sa aratam ca avem o solutie pe care putem sa o implementam. Avem o alternativa la masurile Boc si incoerenta guvernamentala care ne-a adancit in criza.
Calea impusa de Guvernul Boc nu este nici singura si nici cea mai buna. Noi nu venim cu date incerte, nu facem supozitii. Avem o strategie clara, coerenta, profesionista. Propunem masuri de relansare economica, propunem masuri de redresare a vietii oamenilor. Iar cei care spun ca nu exista detalii si analize de tip cost-beneficiu le atrag atentia la modul cel mai serios ca aceste detalii ar fi condus la supozitia ca programul este unul electoral. Nici pe departe! Nu vrem sa promitem sau sa afirmam lucruri pe care nu le putem realiza. Nu vrem sa impunem. Noi vrem sa discutam cu societatea civila, cu mediul de afaceri, cu patronatele si sindicatele care sunt cele mai bune solutii care ar putea scoate Romania din criza economica. Programul este unul asumat de USL, este supus dezbaterii publice si va asigur ca si acele detalii si analize vor fi parte a programului final pe care noi ne vom baza atunci cand vom prelua guvernarea.