Starea de sanatate a animalelor va fi monitorizata prin unde radio. Solutia va fi implementata de compania de tehnologie agricola TekVet care va utiliza serviciile IBM (NYSE: IBM). Prin intermediul acestei solutii tehnologice wireless va fi monitorizata si siguranta livrarilor de carne de vita si a produselor lactate.
Compania TekVet a inventat sistemul de monitorizare in 2003 si de atunci se extinde global, concentrandu-si eforturile in special in marile tari producatoare de carne de vita din America Latina si Asia. Potrivit unui comunicat al IMB, tehnologia TekVet de identificare si monitorizare a starii de sanatate a efectivelor de animale le permite crescatorilor de vite si investitorilor sa monitorizeze de la distanta temperatura corpului si alte date relevante despre un efectiv de animale. In plus, cu ajutorul acestui sistem, crescatorii vor putea afla prin intermediul internetului, in timp real, care este locatia curenta a animalelor. "Capabilitatile IBM ne ofera baza solida de care avem nevoie pentru a asigura in permanenta serviciile de identificare, monitorizare si localizare a efectivelor de animale detinute de clientii nostri, lucru care inseamna, pana la urma, un produs final mai sanatos pentru consumatori", a notat Tali Haleua, presedinte, fondator si chairman TekVet.
"Pentru a avea relatii bilaterale cu celelalte tari trebuie sa fim cel putin la acelasi nivel"
Potrivit datelor furnizate de IBM, informatiile privind starea de sanatate si istoricul animalelor sunt colectate si transportate printr-un senzor RFID (TekSensor), care este prins de urechea fiecarei vaci. Informatia este apoi colectata de o serie de statii de receptie wireless, amplasate pe lotul producatorului (aria de transmitere a informatiilor de echipamentele TekSensor este 91,4 si 152,4 metri). Desi doljenii nu folosesc inca acest sistem, animalele lor sunt incluse intr-un sistem de identificare (animalele sunt marcate printr-un cercel), care le permite reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare sa aiba o evidenta a animalelor. "Sistemul de identificare ne permite sa avem o evidenta clara a animalelor din judet (cate au murit, cate sunt bolnave, cate au fost sacrificate in abatoare)", a declarat Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj. Potrivit acestuia, actualul sistem de identificare al animalelor va veni in sprijinul DSV Dolj si al crescatorilor de animale, in cazul in care se va hotari introducerea sistemului companiei TekVet in Dolj (deocamdata DSV Dolj nu a primit nici o informare in acest sens).
In ceea ce priveste adaptabilitatea crescatorilor de animale la un astfel de sistem informatizat, Butaru e de parere ca mai devreme sau mai tarziu acestia trebuie sa se deprinda cu sistemele moderne din domeniu. "Pentru a avea relatii bilaterale cu celelalte tari trebuie sa fim cel putin la acelasi nivel. Acest lucru nu se poate face insa de pe o zi pe alta, ci este un proces care dureaza", a afirmat Andrei Butaru.