Finantele doljene au incasat mai putin cu aproape patru milioane de euro in ianuarie fata de aceeasi luna din 2008. Cele mai mari scaderi la incasarile catre buget sunt la impozitul pe salarii - din cauza ca s-a diminuat numarul angajatilor din judet - si la impozitul pe profit. Previziunile sunt sumbre.

Banii incasati catre bugetul consolidat al statului incep sa se imputineze, din cauza conditiilor economice precare. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a incasat de la mediul de afaceri pe luna ianuarie mai putin cu aproape patru milioane de euro (aproximativ 15 milioane de lei) decat in aceeasi luna din 2008. Suma totala care a intrat in vistieria Fiscului luna trecuta a fost de 180,2 milioane de lei, reprezentand incasari totale catre bugetul consolidat al statului. Adica bani veniti de la firme si angajati sub forma de impozit pe venit - majoritatea reprezinta impozite pe salarii -, impozit pe profit, taxa pe valoarea adaugata, contributii la asigurarile sociale (pensii), la somaj si la asigurarile de sanatate, contributii ale firmelor, dar si ale angajatilor etc. Din punct de vedere al Finantelor, luna ianuarie poate fi comparata numai cu lunile de trimestru, cand au termen de plata si microintreprinderile, pe langa restul agentilor economici. Scaderea veniturilor bugetare cu aproape patru milioane de euro numai in luna ianuarie reprezinta un semnal de alarma pentru guvernanti, chiar daca procentual diminuarea incasarilor catre bugetul consolidat inseamna doar 2,5% fata de perioada anterioara luata drept referinta.

Disponibilizarile: impozite mai mici

Indicatorii care au suferit scaderi la nivelul bugetului statului sunt impozitul pe salarii si impozitul pe profit. Directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a precizat ca veniturile catre bugetul consolidat al statului au scazut cu 15 milioane de lei fata de aceeasi perioada din 2008 din cauza reducerilor de personal care au avut loc in decembrie in judet. "Disponibilizarile de personal au redus incasarile si la impozitul pe venit, si la contributiile care se platesc din salariu. Automat, daca a scazut numarul salariatilor, scad si contributiile catre stat. De asemenea, se observa faptul ca, pe final de an, agentii economici din Dolj au avut profituri mai mici si acest lucru se reflecta in impozitul pe profit platit in ianuarie, diminuat fata de datele anterioare", a precizat Antonescu. Seful Fiscului doljean mai sustine ca previziunile pentru viitor nu sunt bune, dar nici foarte ingrijoratoare, in sensul ca din estimarile facute de DGFP Dolj nu va scadea prea mult activitatea companiilor pe anul 2009, dar se va diminua.

Se agata de lucruri marunte

În situatia in care veniturile bugetare se diminueaza, dar cheltuielile cresc (pentru ca sunt tot mai multi someri si pensionari), statul se bucura de orice venit pe care il inregistreaza. Asa s-a ajuns in situatia in care al 13-lea salariu care se achita cadrelor didactice sa fie considerat "o sursa pentru cresterea incasarilor la impozitul pe venit", desi tot statul plateste. Finantistii doljeni spun ca al 13-lea salariu se plateste in februarie, deci pe aceasta luna vor fi venituri bugetare mai mari, tinand cont de faptul ca in Dolj activeaza peste 10.000 de cadre didactice.
Vremuri grele pentru buget
Concedierile de personal produc perturbatii nu numai in randul familiilor celor ramasi fara loc de munca, ci si pentru bugetul de stat. Pentru stat, disponibilizatii creeaza un gol fiscal, pe de o parte, pentru ca trebuie sa le plateasca somaj sau pensie, dupa caz, iar pe de alta parte, pentru ca fostii angajati nu mai cotizeaza la buget cu impozit pe salariu si contributiile la pensii, somaj, sanatate. Cu alte cuvinte, somerul din mediul privat ramas fara loc de munca plange ca nu are cu ce sa-si hraneasca familia, iar statul plange dupa banii lui pe care ii achita cand era angajat. Reprezentantii DGFP Dolj sustin ca, in cazul in care va continua sirul disponibilizarilor, bugetul de stat va avea si mai mult de suferit, pentru ca incasarile se vor reduce si mai mult.