Conducerea Santierului Damen si liderii sindicatului din curtea unitatii cauta metode pentru a-i convinge pe navalisti sa nu plece la munca in strainatate.

Conducerea Santierului Naval Damen Galati s-a intilnit saptamina trecuta cu liderii sindicatului din cadrul unitatii. Motivul sedintei a fost constituit de dorinta celor doua parti de a-i convinge pe navalisti sa nu mai plece la munca pe santierele din America. Asa cum cotidianul nostru a aratat, Damen Galati se confrunta cu o situatie cu adevarat delicata. De la inceputul anului mai multe zeci de navalisti au renuntat la locurile de munca si si-au facut actele necesare pentru a pleca in santierele navale din "tara tuturor posibilitatilor". Liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Santierul Naval Damen, Gheorghe Valentin, ne-a spus ca la nivelul conducerii unitatii sint ceva planuri in acest moment. Cu toate acestea in fiecare luna sint inregistrate plecari ale salariatilor. "Ne-am intilnit martea trecuta cu directorul Gelu Stan. Acesta este constient de situatie. Si el stie ce se intimpla, dar nu are cum sa dea salarii de 2.000 de dolari. Legat de sedinta exista un obicei in santier ca in prima zi de marti a lunii sa ne intilnim pentru a discuta problemele cele mai importante. De aceasta data s-a vorbit despre plecarea navalistilor. Singura solutie este majorarea salariilor", a explicat Gheorghe Valentin.

Se feresc de sindicat

Liderul de sindicat a tinut sa sublinieze faptul ca cei din conducerea sindicatului nu sint in razboi cu conducerea, dar nici cu salariatii care pleaca. "Noi vrem doar sa semnalam o situatie grava prin care trec navalistii. Acestia nu pleaca de bine. Mai trebuie spus si ca multi dintre salariatii care vor sa plece in America se feresc de noi. Acestia cred ca noi vrem sa le punem piedici. Nimeni nu-i poate impiedica sa plece daca oamenii isi doresc sa plece. Asa spun legile tarii", a mai spus sindicalistul.

Mai pleaca 20 de navalisti

Conducerea sindicatului a dezvaluit una dintre solutiile care ar putea fi folosite de sefii Santierului pentru a-i determina pe cei mai buni navalisti sa refuze ofertele din SUA. "Ar putea fi folosita metoda premierii celor mai buni salariati. E o idee. Noi am vrea ca, macar dupa aderarea tarii la UE, conducerea unitatii sa ia decizia majorarii lefurilor salariatilor. Cind vom fi in UE salariatii vor pleca mult mai usor. Atunci cei din administratie vor avea cu adevarat probleme din cauza lipsei de forta de munca. Lucrul cel mai grav e ca la sfirsitul acestei saptamini va mai pleca in America o echipa de 20 de navalisti", a incheiat Gheorghe Valentin.