Verificarile operate in ultima luna de zile de inspectorii Directiei Agricole Galati au scos la iveala faptul ca o buna parte din vinul scos la comercializare pe piata nu este altceva decit apa cu diverse arome

Inspectia produselor de origine din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, care se ocupa si de verificarea sectoarelor legumicol, pomicol si viticol, a efectuat in ultima perioada o serie de controale ce au vizat in special calitatea produselor care ajung pe masa consumatorilor. Directorul DADR Galati, Petre Grigore, ne-a declarat ca verificarile au scos in evidenta faptul ca atit in judetul nostru, cit si in localitatile limitrofe au fost descoperiti foarte multi falsificatori de vinuri, in special in zonele consacrate in viticultura.

O echipa mixta de inspectori de la ministerul de resort si din cadrul DADR Galati a constatat ca foarte multi producatori nu respecta legea viei si a vinului. "Este un lucru destul de grav, pentru ca ele nu intrunesc asa-numitul vin. Este apa cu arome, cu inlocuitori de zahar, si acest lucru creeaza si un impact negativ asupra producatorului agricol. Producatorul agricol nu isi poate scoate produsul pe piata pentru ca pretul lui este mai mare decit cel al produsului falsificat", declara seful DADR Galati, Petre Grigore. Nu trebuie ignorat insa nici efectul nociv al produselor falsificate asupra sanatatii populatiei.

Justitia va avea ultimul cuvint

In semestrul doi au fost efectuate 61 de controale la producatorii de carne si lapte, fiind operate verificari si in ceea ce priveste normele de comercializare a semintelor si materialului saditor (64 de unitati). Au fost controlate 53 de unitati vizavi de comercializarea vinurilor de masa, fiind prelevate probe pentru 36 de analize. In paralel, au fost efectuate controale la 11 magazine care se ocupa de etichetarea produselor vitivinicole, alte 16 unitati fiind verificate de inspectori in ceea ce priveste respectarea tehnologiei plantatiilor de vie pe rod. Bilantul controalelor: noua agenti economici sanctionati, valoarea amenzilor ridicindu-se la 1,3 miliarde de lei. La aceasta se adauga suspendarea licentei de fabricatie si stoparea activitatii la un agent economic din domeniul moraritului si panificatiei, precum si retragerea de la comercializare a 2.031 de litri de vin, care s-a constatat ca era neconform cu parametrii de calitate stabiliti de normele in vigoare. Cert e ca, in final, instantele de judecata vor hotari daca sanctiunile cu pricina vor deveni sau nu executorii, in conditiile in care o parte din contravenienti le-au contestat in justitie.