Oficialii Uniunii Europene pregatesc o reforma a vinului din cauza supraproductiei cu care se confrunta unele state membre, se arata intr-un comunicat al Ministerului Integrarii. Aceasta reforma se va aplica si tarii noastre dupa aderare. S-au propus mai multe variante de realizare a acestei reforme. Una dintre ele este orientarea spre plati directe conform reformei Politicii Agricole Comune, initiate in 2003.
O alta varianta este liberalizarea totala a sectorului vinului, cu transferarea bugetului spre masurile de dezvoltare rurala. Ultima, si cea mai radicala, urmareste reducerea suprafetei plantate cu vita-de-vie, inclusiv prin oferirea unor prime de abandon pentru scoaterea sau defrisarea permanenta a unor suprafete de vita-de-vie.
Rodica Capatina, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor de Vin (APEV), afirma ca prin reforma se urmareste protejarea marcilor de vin europene prin scumpirea lor si reducerea marcilor ieftine. Capatina a precizat ca masura extrema prevede defrisarea unei suprafete viticole de 400.000 de hectare la nivelul statelor comunitare, dar tara noastra nu va trebui sa reduca din suprafetele proprii. Aceasta pentru ca suprafata viticola romaneasca este acceptata ca atare, iar noi avem subproductie, explica presedintele APEV. In plus, din cauza privatizarilor intarziate, multe dintre suprafetele romanesti s-au redus singure prin faptul ca nu s-a mai investit in acest domeniu, mai spune Rodica Capatina.
Reforma vinului ne va afecta insa in mod indirect prin aceea ca producatorii europeni vor fi subventionati daca vor exporta in Romania. Vom deveni astfel din mari exportatori de vin o piata de desfacere pentru vinul european.

Bani pentru viticultorii romani

Chiar daca romanii nu vor primi bani de la UE sa defriseze vita-de-vie, vor primi oricum niste subventii in 2007 de la stat. Aceste subventii de la bugetul statului vor cofinanta fondurile structurale venite de la UE pentru dezvoltarea agriculturii, sustine presedintele APEV. (M.H.)