Anul acesta vom putea bea vin din noua productie de struguri, mai devreme decat in ceilalti ani. Directorul executiv in cadrul Organizatiei Nationale Interprofesionala Vitivinicola, Petre Mocanu, ne-a declarat ca recoltarea in podgoriile Cotnari, Recas, Dobrogea si Dealu Mare a inceput inca de saptamana trecuta.
"Singurele regiuni intarziate sunt Podisul, podgoriile Jidvei si zona Tarnavelor", precizeaza Petre Mocanu. Totodata, acesta ne-a mai spus ca, in ciuda secetei, care va afecta culturile de vita de vie pe termen lung, recolta de anul acesta este una destul de buna. Primele estimari arata ca productia de struguri va fi mai scazuta decat cea de anul trecut cu pana la 5%. Petre Mocanu ne-a precizat ca anul trecut s-au obtinut peste 700.000 de tone de struguri si o productie de vin de 5300.000 de hectolitri. In prezent, pe piata se comercializeaza aproxiamtiv 420 de tipuri de vin romanesc. Specialistii spun insa ca, chiar daca anul acesta productia de vin nu a fost prea mult afectata de seceta, efectele s-au manifestat la nivelul calitatii, pentru ca strugurii nu au acumulta aroma necesara pentru obtinerea unor vinuri de calitate. "Temperaturile propice pentru culturile de vita de vie nu trebuie sa depaseasca 34 de grade iar pe timp de noapte, temperatura trebuie sa fie mai scazuta cu pana la 15 grade decat cea din timpul zilei" ne-a explicat Petre Mocanu.