Executivul a aprobat, in cadrul sedintei de vineri, majorarea semnificativa a sanctiunilor aplicate producatorilor care scot la vinzare vinuri care nu sint in conformitate cu legislatia in vigoare. Astfel, limitele maxime ale amenzilor cresc de la 25.000 de lei la 100.000 de lei si se aplica pentru imbutelierea vinurilor DOC (vinuri cu denumire de origine controlata) in afara arealului delimitat, pentru punerea in consum si comercializarea unor vinuri si a altor produse obtinute din must sau vin. Regula este valabila si in cazul produselor care nu corespund caracteristicilor calitative si de compozitie, dar si pentru livrarea sau comercializarea vinurilor DOC fara aplicarea insemnelor de certificare a calitatii sau pentru vinzarea in spatii neautorizate a vinului de masa in vrac. O noutate o reprezinta introducerea carnetului de viticultor, cu ajutorul caruia producatorii de struguri pentru vin au obligatia de a tine evidenta productiei si a modului de valorificare a acesteia.

Nemultumiri in rindul producatorilor de vin

Schimbarile de legislatie din domeniul viticol nu au fost intimpinate prea bine de producatorii autohtoni, care considera ca acestea mai tare le ingreuneaza munca. “Eu nu-mi vad capul de treaba si ei vor sa completez carnetele in fiecare zi? Mi se pare realmente o timpenie, ca si chestia aia cu defrisarea. Pai cum dom’le, daca eu vreau sa schimb butucii uscati din vie trebuie sa le cer lor aprobarea? Nu e de ajuns ca nu mai pot vinde vin in piata daca nu am vita de vie nobila”, ne-a declarat suparat Ion Neagu, care detine o plantatie viticola de 2 ha in Tg. Bujor. Oamenii au tot dreptul sa fie suparati, insa vrind-nevrind trebuie sa se supuna noilor reglementari. Limitele minime ale amenzilor au crescut de la 800 de lei la 2.000 de lei pentru infiintarea de plantatii mai mari de 0,1 ha fara autorizatie de plantare sau extinderea peste aceasta limita a celor existente. Aceleasi amenzi sunt prevazute pentru defrisarea fara autorizatie a terenurilor cultivate cu vita de vie din soiuri nobile admise in cultura in suprafata mai mare de 0,1 ha.

Desi autoritatile s-au aliniat la legislatia europeana in domeniul viticol, vinul contrafacut continua sa faca legea pe piata locala, cele citeva controale efectuate de autoritati constituind doar un obstacol minor in calea contravenientilor. Cei care le furnizeaza marfa sint chiar producatorii, ce sint in prezent lipsiti de o sustinere reala din partea statului pentru procesarea productiei si scoaterea pe piata a unor vinuri de calitate.