Potrivit unor statistici intocmite de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Valcea, pana in prezent s-au recoltat struguri de pe mai bine de 754 de hectare de vita-de-vie, ceea ce reprezinta aproape 20% din suprafata totala existenta pe teritoriul judetului. Ion Grebenea, purtatorul de cuvant al DADR, spune ca productia medie de struguri la hectarul de vita-de-vie este de 5.060 de kilograme. "Productia poate varia de la zona la zona, intre 4.000 si 6.800 de kilograme la hectar. Fata de anul trecut, dupa recoltarile de pana acum pot spune ca din punct de vedere calitativ strugurii sunt superiori celor din 2005. Acest lucru s-a datorat si faptului ca a existat o coacere mai buna in perioadele de canicula si, de asemenea, fructul a acumulat o cantitate mai mare de zahar", a declarat purtatorul de cuvant.
Nu acelasi lucru se poate spune despre cantitatea recoltata, care in acest an este mai mica. Grebenea afirma ca grindina de la sfarsitul verii a afectat mari suprafete de vita-de-vie chiar in localitatile cu specific in domeniul viticulturii. "Aproape 50% din plantatii au fost afectate fie de furtunile din aceasta vara, fie de grindina. Din aceasta cauza, recolta va fi mult mai slaba, in zonele afectate putandu-se obtine productii medii sub 3.500 de kilograme la hectar", a explicat reprezentantul Directiei.
Data la care specialistii de la DADR estimeaza ca intregul proces de recoltare se va sfarsi este 15 octombrie. "Cu toate acestea, pot spune ca vor fi inregistrate intarzieri din cauza vremii nefavorabile din ultima saptamana, dar si din cauza faptului ca exista foarte multe plantatii individuale ce nu pot fi monitorizate asa cum ne-am dori noi", a mai spus Ion Grebenea.