Cateva sute de hectare de soia si grau au fost distruse de furtunile violente care au lovit judetul zilele trecute, provocand pagube destul de insemnate fermierilor cu cateva zile inainte de inceperea recoltatului.

Precipitatiile cazute in cursul saptamanii trecute au avut efecte benefice, dar si distructive in judet. A fost bine pentru ca a fost acoperit necesarul de apa din sol, cantitatile variind intre 20-50 de litri/mp. Pe de alta parte, vantul extrem de puternic care a insotit ploile a avut consecinte dezastruoase asupra culturilor pe care le-a intalnit.

Cele mai afectate zone sunt Tecuciul si comuna Foltesti, unde din cultura de soia nu se mai poate salva mare lucru. Conform informatiilor furnizate de conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), plantele au fost scuturate pana nu a mai ramas nimic. Lanurile de grau au fost culcate la pamant de vanturile extrem de puternice, in urmatoarele zile societatile agricole si exploatatiile urmand sa faca o evaluare a pagubelor.

"Vijeliile au scuturat cultura de soia. Din fericire fermierii sunt asigurati si pagubele vor fi acoperite", ne-a declarat directorul DADR, Petre Grigore.

A inceput campania de recoltat

Sa speram ca acestea sunt singurele calamitati pana la finalizarea recoltatului. Anul trecut a fost calamitata o suprafata de 41.000 ha in judet, pentru care au depus dosare de despagubiri un numar de 178 de asociatii si exploatatii agricole. Tot ce le trebuie acum producatorilor agricoli este putina vreme frumoasa.

Incepand de ieri a demarat oficial campania de recoltat la paioase si nu ar fi de dorit ca, tocmai cand a venit vremea sa culeaga roadele, fermierii sa se trezeasca cu toata recolta luata de ape. Anul trecut a fost exact invers, seceta prelungita producand o situatie unica in istoria campaniilor agricole din judet. Productia medie la grau a fost de doar 800 kg/ha, dar chiar si asa recolta nu a putut fi comercializata din cauza calitatii extrem de slabe.

In acest an lucrurile stau bine, conform estimarilor realizate de specialistii DADR productia estimata la grau se va situa in jurul a 3.000 kg/ha, recoltatul urmand sa se incheie in maxim doua saptamani.