Analistii financiari considera ca noul guvern va apela la majorarea taxelor pentru a creste veniturile bugetare, în conditiile cheltuielilor salariale aprobate pentru anul viitor, alternativa constând într-o corectie prin inflatie si curs. „Exista un consens ca trebuie sa aiba loc o corectie la nivel economic în 2009 si depinde daca aceasta va fi dura sau lina. În acest context, avem de ales între taxe mai mari, inflatie mare si depreciere de curs“, a spus economistul-sef al Raiffeisen Bank România, Ionut Dumitru, la o dezbatere organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari (AAFBR). El considera ca ajustarea pe partea de politica fiscala este solutia accceptabila.Pe de alta parte, economistul-sef al Bancii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, sustine ca, în conditiile în care, înca din campania electorala, principalele partide au promis majorarea salariilor pentru anumite segmente de bugetari, cresterea cheltuielilor salariale în 2009 este inevitabila si principala varianta de compensare ar fi cresterea impozitelor. În acest context, Lucian Anghel atrage atentia ca politica monetara a fost deja utilizata la maximum si nu mai trebuie sa fie considerata un panaceu pentru absorbtia socurilor în economie, iar guvernul trebuie sa ajute banca ntionala. 
Majorari la TVA sau la impozite Ionut Dumitru atrage atentia ca este foarte important ca noul guvern sa se instaleze cât mai repede si sa nu fie minoritar. El considera ca solutia preferabila ar fi majorarea cotei unice, dar aplicata diferentiat, potrivit unei analize realizate de NewsIn.În schimb, directorul de investitii al Interamerican Pensii, Radu Craciun, si Florin Ilie, director al ING Securities, considera ca majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) este solutia cea mai potrivita, în conditiile în care o astfel de masura ar descuraja consumul, iar aceasta taxa este mai usor de încasat. „O majorare a TVA descurajeaza consumul si, cu toate ca are un impact asupra inflatiei, aceasta este trecatoare“, a spus Radu Craciun.Ilie considera ca o majorare a cotei unice ar fi dificila, în conditiile în care populatia sustine aceasta taxa. „TVA-ul este mai usor de încasat. Solutia noului guvern va tine cont de cât de acceptabila este masura, în conditiile în care populatia sustine cota unica. Majorarea TVA ar putea fi facuta diferentiat, fara a lovi în populatia saraca“, a spus Ilie.Lucian Anghel considera ca impactul majorarii taxelor va fi mai vizibil asupra inflatiei si mai putin asupra produsului intern brut (PIB). „Impactul unei majorari de 3% a TVA ar fi mai mic de 1%. Putem vedea exemplul Cehiei, unde TVA-ul a crescut cu ceva timp în urma si în prezent au avut inflatie de peste 6%. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont ca, în privinta TVA, colectarea este esentiala“, a spus Anghel.
Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, considera ca majorarea taxelor nu este o solutie pentru anul viitor, în conditiile în care aceasta încurajeaza evaziunea fiscala, si crede ca România mai are pârghii pentru a evita aceste masuri.