120 de societati doljene nu au depus declaratiile nominale la Casa Judeteana de Pensii, deci, contributiile acestora la pensiile administrate privat (pilonul II) nu au fost virate pâna ieri. Multi administratori de firme s-ar putea alege cu dosare penale.Aproximativ 120 de societati mici din Dolj si-au lasat angajatii cu conturile de pensii administrate privat (pilonul II) goale. Ieri a fost ultima zi de plata a contributiei de 2% din salariul fiecarui angajat pâna în 35 de ani (obligatoriu) si pâna în 45 de ani (facultativ) catre fondurile de pensii la care au aderat. Primii bani ce trebuia virati la firmele de asigurari, în contul personal al fiecarui aderent, sunt aferenti lunii martie 2008. Astfel ca persoanele juridice care fie nu au depus declaratiile nominale la Casa Judeteana de Pensii (CJP), fie nu au platit contributiile în cauza la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj îngradesc dreptul angajatilor la pensiile administrate privat. Viitorii pensionari, adica actualii angajati tineri, pot verifica on line, la fiecare fond, daca le-au fost virati sau nu banii, iar daca nu, pot sari la gâtul angajatorului. Mai multe fonduri de pensii administrate privat au anuntat, în repetate rânduri, ca acei angajati carora nu li se vireaza banii în termenele legale ar putea avea de suferit peste ani, la încasarea pensiei din pilonul II. 
Dosare penale Contributiile pe luna martie si declaratiile nominale trebuia depuse la DGFP, respectiv la CJP Dolj pâna pe 25 aprilie. De atunci si pâna ieri, la nivel central s-au confruntat datele de la cele doua institutii. Pentru persoanele care aveau si declaratii, si plati efectuate, Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) a virat deja banii catre fondurile de pensii administrate privat. În caz contrar, firmele neglijente cu banii angajatilor atrag asupra lor prevederile mai aspre ale legislatiei în vigoare. "Firmele nu scapa asa usor. Legea pensiilor private prevede amenzi penale pentru cei responsabili, daca nu li se directioneaza banii angajatilor catre fondurile de pensii administrate privat", a declarat Jeni Filimon, director economic al CJP Dolj. Mult mai dure sunt masurile pe care le vor lua finantele cu societatile care nu platesc contributiile la pensii. "Pentru luna martie au avut scadenta de plata pâna la 25 aprilie. De la acea data mai au termen 30 de zile (deci pâna la 25 mai) sa plateasca, dupa care le facem plângere penala, deci se aleg cu dosar penal", a precizat Mitita Tudor, director al Administratiei Financiare Craiova, din cadrul DGFP Dolj.  
Firmele-problema De la CJP Dolj am aflat ca numarul societatilor care nu au depus declaratiile nominale pe luna martie este de aproximativ 120. Profilul firmelor rau-intentionate este descris de oficialii institutiei. "Sunt societati mici, în special SRL-uri cu numar mic de angajati si cu activitate restrânsa", a spus Vali Stanculescu, sefa Serviciului Evidenta Contribuabili din cadrul CJP Dolj. Din documente rezulta care au fost angajatii societatilor respective pe luna martie si cât este contributia la asigurarile sociale de stat, adica la pensii, proportionale cu salariul. CJP Dolj nu poate decât sa amendeze cele 120 de societati, cu sume între 1.500 si 5.000 de lei. Abia daca nu platesc amenda si nu depun nici declaratiile cu întârziere se pot atrage masuri de natura penala. La fisc este mult mai simplu. Conform Codului de Procedura Fiscala, neplata la termen a acestor contributii atrage dupa sine masuri de executare silita. Iar la sumele initiale se adauga majorari de întârziere si penalitati, la fel ca la orice obligatie bugetara. Deci, pâna la urma, societatile respective tot trebuie sa plateasca toate contributiile, însa, daca nu achita la termen, vor plati si majorari de întârziere de 0,01% pe fiecare zi depasita. Exista si situatii în care firmele platesc la finante contributiile aferente, dar nu depun declaratiile la CJP Dolj. Si în aceasta situatie angajatul are de suferit. Banii lui tot nu vor fi virati catre fondul de pensii la care a aderat pâna nu exista toate documentele cerute de lege.
Trebuie mentionat ca nu toate societatile comerciale care nu au depus în termen declaratiile angajatilor sunt de rea-credinta. "Unele poate nu au avut activitate în luna martie. Sau pot sa aiba angajatii trimisi acasa în concediu fara salariu (CFS), deci nu au obligatia sa depuna declaratiile nominale. Atle firme pot sa aiba persoane în concediu de maternitate, sa fi intrat în faliment sau sa se fi mutat în alta parte. Noi abia dupa ce confruntam datele cu cele de la Finante putem spune exact cine e cu adevarat rau-platnic", a mai spus Vali Stanculescu.