Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, luni, ca tinta actualei guvernari este de a face un buget care sa realizeze o crestere economica de 2,5% si un deficit de pana in 2%, el raspunzand, astfel, prognozei publicate de Comisia Europeana. "Daca am avea o guvernare inresponsabila, am putea sa ajungem la un deficit de 7,5%. Dar constructia bugetara pe care noi o facem este in jurul unui deficit bugetar de pana la 2%, astfel incat Romania sa isi recastige credibilitatea", a spus Adriean Videanu, comentand prognoza publicata de Comisia Europeana. El a aratat ca primul "examen" al Guvernului este constructia bugetara. "Romania s-a imprumutat nejustificat de scump in anii trecuti, de aceea finantarea deficitului public este o problema", a explicat Videanu. El a spus ca diferenta de viziune dintre estimarile Guvernului si prognoza Comisiei Europene poate fi explicata prin "diferentele de perspectiva" asupra veniturilor si cheltuielilor.
In privinta cifrelor anuntate de Comisia Eurooeana, referitoare la cresterea economica, liderul PDL a admis ca acestea pot fi reale. "Noi credem ca tinta pe care noi avem in momentul de fata, de 2,5% crestere economica, este realista si bazata pe o valoare corecta a participarii tuturor sectoarelor, industrie, agricultura, servicii, in ceea ce inseamna PIB", a completat Videanu.
Comisia Europeana (CE) a redus semnificativ prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2009 si 2010, de la 4,7% la 1,75% si, respectiv, de la 5% la sub 2,5%, din cauza dificultatilor de pe pietele de credit, deteriorarii indicilor de incredere si inrautatirii conditiilor de pe piata muncii.
"Boom-ul cererii pe plan local, care a reprezentat principalul motor de crestere economica al Romaniei in ultimii cinci ani, va incetini semnificativ, din cauza reducerii puternice a dinamicii creditelor, slabirii indicatorilor de incredere si deteriorarii conditiilor pe piata muncii", se arata in prognoza economica a CE, publicata luni.
Potrivit estimarilor Executivului Uniunii Europene, cea mai puternica franare va fi inregistrata in zona investitiilor (atat constructii, cat si echipamente), unde cresterea se va reduce de la 18% in 2008 la 1,5% in 2009.
Totodata, avansul consumului din sectorul privat va scadea de la 8% anul trecut la 2% in acest an.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, saptamana trecuta, ca economia va ateriza de la o crestere de 7,9%, in 2008, la 2,5% in acest an.
In 2007, Romania a inregistrat o crettere economica de 6%, cu 1,9 puncte sub nivelul consemnat in 2006, de 7,9%.