Transgaz (TGN) a fost invitata de grupul rus Gazprom sa participe la proiectul South Stream, a declarat joi ministrul Economiei, Adriean Videanu. Grupul rus Gazprom a anuntat, intr-un comunicat publicat miercuri seara, ca Romania si-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream.
"Stiu ca Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere in South Stream. Romgaz nu poate sa faca parte", a afirmat Videanu, intrebat daca Romgaz a fost invitat in South Stream.
"Partea romana si-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream si a furnizat delegatiei ruse, care a vizitat miercuri Capitala, date solicitate anterior pentru pregatirea studiului de fezabilitate al unei posibile rute de tranzit a gazoductului pe teritoriul romanesc", se arata intr-un comunicat al Gazprom.
Proiectul South Stream vizeaza construiera unei conducte de gaze naturale din Rusia catre Italia si Austria, tranzitand Marea Neagra intre tarmul rus si Bulgaria, unde se va ramifica catre nord-vest, spre Austria, si catre sud, spre Grecia si Italia.
Principalii investitori in proiectul South Stream sunt Gazprom si grupul italian Eni.
Gazprom are in derulare doua proiecte de constructie a unor gazoducte, South Stream si Nord Stream, care au scopul de a transporta gaze naturale direct din Rusia catre consumatorii din Europa, ocolind Ucraina si Belarus, tarile "traditionale" de tranzit, in urma mai multor dispute privind pretul la gaze, cotele si tarifele de tranzit, si datoriile celor doua state catre furnizorul rus. Nord Stream va aduce gaze pe sub Marea Baltica, spre Germania si Olanda.
Separat, Uniunea Europeana sustine proiectul Nabucco, care prevede construirea unui gazoduct care sa faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspica si Asia Centrala, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria. Transgaz participa la proiectul Nabucco alatuit de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, dar si de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE Germania.
Oficial, atat partea europeana, cat si cea rusa, sustin ca South Stream si Nabucco nu sunt concurente, ci complementare, insa rolul neoficial al proiectului Nabucco este de a reduce dependenta Europei de gazele naturale importate din Rusia. Astfel, cele doua proiecte sunt considerare concurente de catre analisti, experti si observatori.
O delegatie a Gazprom, condusa de vicepresedintele Consiliului Administrativ al grupului rus, Alexandr Medvedev, s-a intalnit, miercuri, la Bucuresti, cu ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu. La intalnire au participat si reprezentanti ai Romgaz si ai Transgaz.
Discutiile au vizat subiecte precum importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz in vederea dezvoltarii capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si colaborarea cu Transgaz pentru dezvoltarea retelei de tranzit.
De asemenea, oficialii Gazprom si cei ai partii romane au discutat si despre renegocierea, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale destinate tarile din Balcani, care expira in 2011, precum si posibilitatea extinderii colaborarii cu Gazprom in zona productiei de energie electrica.
O noua intalnire a oficialilor romani si rusi este programata pentru sfarsitul lunii martie.
Romgaz importa de la Gazprom peste 20% din necesarul de gaze naturale al Romaniei, prin intermediul companiilor la WIEE si Imex Oil, cu care are acorduri pana in 2012.
WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Romania.
Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de Vimetco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.