Medicii veterinari concesionari sunt in situatia de a da in judecata statul pentru recuperarea datoriilor de 75 de milioane de lei acumulate in urma actiunilor veterinare efectuate in localitatile rurale cuprinse in Programul strategic, se arata intr-un comunicat al Colegiului Medicilor Veterinari.
"Actiunile celor 4.000 de medici veterinari concesionari si 4.000 de tehnicieni acopera peste 65% din activitatea din sistemul veterinar. Ei sunt cei care circula din curte in curte in sate si comune, iar acum sunt in imposibilitatea de a mai functiona pentru ca nu si-au primit banii de peste cinci luni, in unele judete", se precizeaza in comunicat. Bihorul se numara printre aceste judete. Actiunile din programul national strategic de supraveghere si control al bolilor la animale asigura statusul de sanatate al intregului efectiv de animale din Romania, cu impact asupra sanatatii publice. Aplicarea actiunilor din acest program este realizata in baza unor contracte de concesiune de catre medicii veterinari de libera practica, iar decontul pentru realizarea acestor actiuni trebuie facut in 60 de zile de la efectuarea lor, pe baza verificarii documentelor din decont. In momentul de fata platile catre medicii veterinari au fost facute pana la nivelul lunii februarie, in unele judete, si pana la nivelul lunii aprilie, in altele. ASVSA a decontat in acest an, pana la finele lunii iunie, doar 32 de milioane de lei medicilor concesionari din bugetul total de 107 milioane de lei alocat pentru anul 2008 prin Programul strategic.
Medicii veterinari sunt penalizati, potrivit legii, cu 0,15% pe zi daca nu isi depun la timp deconturile, in timp ce statul roman nu plateste nici o penalitate pentru intarzierea platilor. CMV solicita, pe langa plata la zi a medicilor veterinari concesionari, si elaborarea de urgenta a programului strategic pe 2009 pentru a se cunoaste exact bugetul alocat pentru activitatile veterinare din program si sumele de care dispune programul.
Medicii mai vor simplificarea evidentelor si formularisticii din programul strategic, in conditiile in care un medic veterinar concesionar trebuie sa intocmeasca 149 de documente, registre, dosare, carnete, raportari lunare, care ocupa mai mult de 80% din timpul de lucru al acestuia.