Spre deosebire de alte bijuterii din metale pretioase, verighetele sunt scutite de acciza de 25% care se aplica pentru articolele din aur, argint si alte metale si pietre pretioase. Numai ca vanzatorii de astfel de produse nu aplica scutirea de accize la verighete, prin urmare acestea ramanand cu acelasi pret ca oricare alt produs. Mai mult, in unele magazine specializate, pretul unor astfel de articole depaseste pretul celorlalte bijuterii. Comerciantii spun ca cele mai cautate bijuterii sunt cele din aur de 14 karate. "Rar gasesti in magazine, fie ele si bucurestene bijuterii de 18 sau 24 de karate. Dar noi executam si din acestea, cu materialul clientului", ne-a declarat reprezentanta unui magazin specializat din Bucuresti. In acest moment, pretul unui gram de aur de 14 karate, prelucrat, variaza intre 58 si poate trece de 100 de lei, in cazul produselor declarate de lux, in functie de model.
In speranta ca vom gasi un comerciant care sa fie dispus sa ne aplice reducerea de 25% pentru o pereche de verighete, am luat la colindat magazinele bucurestene. Am ramas surprinsi cand am constatat ca verighetelor li se aplicau acelasi pret ca si restul produselor din aur. Intrebat daca stie ca respectivele inelele sunt scutite de plata accizei, un comerciant, proprietar de magazin, ne-a declarat ca tocmai pentru ca acciza este atat de mare trebuie sa isi scoata pierderile cu vanzarea verighetelor.

Protectia Consumatorului nu poate face nimic

Si pentru ca nu am reusit sa obtinem reducerea de 25%, am incercat sa ne plangem Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC). "Preturile bunurilor, inclusiv ale celor din metale pretioase si pietre pretioase, se stabilesc de catre operatorii economici in functie de cerere si oferta. ANPC nu are atributii legale in materia stabilirii preturilor, ci numai in ceea ce priveste afisarea lor si informarea corecta si completa a consumatorilor", ne-a raspus Robert Hart, reprezentantul biroului de presa din cadrul ANPC. Asadar statul ne da reducere doar pe hartie, pentru ca banii din scutirea de accize raman tot la comerciant. Trebuie sa mai stim ca pretul aurului dat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu influenteaza mai deloc pretul aurului pe care il gasim in magazine. Si asta pentru ca aurul cotat de BNR este aurul brut, financiar, de 24 de karate pe care nu il gasim pe piata, la vanzare.