Contributia de asigurari sociale nu se mai datoreaza asupra sumelor reprezentand venituri primite in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare. Aceasta se datoreaza legii de aprobare a OUG 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale (Legea nr. 200/ 2008).
Comisia de Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor a motivat aceasta interventie prin aceea ca persoanele care realizeaza venituri ca urmare a desfasurarii unor activitati remunerate in folosul unor entitati, altele decat angajatorul la care se deruleaza activitatea de baza, sunt discriminate fata de persoanele care realizeaza venituri exclusiv in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare.
OUG vizeaza, in principal, stabilirea bazei de calcul a contributiilor datorate la bugetul asigurarilor sociale de stat, acordarea posibilitatii incheierii contractelor de asigurare si a altor persoane, care nu sunt prevazute de lege, precum si clarificarea modului de depunere a declaratiilor si contractelor de asigurare. Prin legea de aprobare se mai prevede ca anumite sume pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale nu se iau in consideratie la stabilirea prestatiilor din sistemul public de pensii. Este vorba de sume provenind din diurne de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer, drepturi de autor, precum si venituri primite in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare, precum si participarea salariatilor la profit.
Veniturilor obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare nu li se aplica nici contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale. Prin urmare nici aceste sume nu se vor lua in consideratie la stabilirea prestatiilor din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.