Firmele craiovene sunt incurajate de Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Vest Oltenia sa atraga fonduri nerambursabile - o sursa importanta de finantare a afacerilor.

Fondurile structurale reprezinta o oportunitate de dezvoltare a afacerilor in aceasta perioada de criza, cand creditul bancar este restrictionat, iar lichiditatile lipsesc aproape in totalitate. Oamenii de afaceri craioveni au fost sfatuiti, la finalul saptamanii trecute, de ADR Sud-Vest Oltenia - reprezentata prin Simona Covrescu - la "Saptamana europeana a IMM-urilor", organizata de filiala doljeana a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). Cum pot firmele sa ajunga la banii europeni? Doua axe importante din cadrul Programului Operational Regional (REGIO) se adreseaza mediului de afaceri: Axa 4 - Sprijinirea mediului de afaceri regional si local si Axa 5 - Dezvoltarea si promovarea turismului. Aceasta din urma este momentan suspendata de finantator (deci nu se pot depune proiecte). Fiecare axa, cu domeniile majore de interventie. Denumirile pompoase nu trebuie sa sperie afaceristii, sunt de parere specialistii. "Este foarte important sa consultati site-urile oficiale, cum este www.inforegio.ro sau www.adroltenia.ro, care au informatiile actualizate si complete si unde se gaseste ghidul solicitantului", a spus Simona Covrescu.

Cum se pot lua banii

O firma se poate incadra in domeniul major de interventie 4.1 "Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor" daca indeplineste o serie de conditii, cum ar fi: sa construiasca sau sa modernizeze o structura de afaceri, sa modernizeze drumurile de acces sau chiar sa se doteze cu utilitati sau sa realizeze orice alte "structuri de sprijinire a afacerii". Microintreprinderile si firmele mici ar primi cu titlu nerambursabil 70% din valoarea proiectului si contribuie doar cu 30%, iar firmele mijlocii primesc de la UE 60% din proiect si vin cu diferenta de 40%. Se accepta numai contributia in bani (cash). De asemenea, proiectele trebuie sa fie de minimum 1,7 milioane de lei si maximum 85 de milioane de lei. Nu exista termen-limita de depunere si se aplica principiul "primul venit, primul servit!".

Finantari pentru microintreprinderile de oras

Alt domeniu major de interventie pe Axa 4 a POR se numeste "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" si se refera la modalitati de finantare a firmelor "micro" de la oras cu fonduri nerambursabile. "Este singurul domeniu care are termen-limita de depunere a proiectelor, dar pe 2009 inca nu s-a lansat, deci aveti timp sa intocmiti proiectele. Anul trecut s-au depus in iunie destul de multe proiecte din Oltenia, dar din anumite motive nu au primit finantare multe dintre ele. Probabil nu au fost bine intocmite sau nu stiu ce s-a intamplat", a precizat reprezentanta ADR. Beneficiare sunt microintreprinderile din domeniul productiei sau serviciilor care au minimum un an vechime si au obtinut profit din exploatare. Firmele se pot extinde cu bani europeni, pot sa se modernizeze sau sa se doteze cu echipamente informatice. Valoarea poate fi cuprinsa intre 70.000 de lei si 1,7 milioane de lei. Societatea contribuie cu 30% din proiect, iar 70% vin de la UE, dar nu mai mult de 200.000 de euro, iar in cazul firmelor de transport rutier, nu mai mult de 100.000 de euro. ADR poate oferi asistenta companiilor interesate.

"Fondurile UE se obtin greu"

Mediul local de afaceri se teme sa acceseze fonduri europene din cauza ca trebuie indeplinite "o multitudine de conditii si formalitati si poti fi depunctat pentru chestiuni pe care nu ai cum sa le cunosti dinainte. Fondurile UE se obtin greu", spunea recent un om de afaceri craiovean. Reprezentantii ADR spun ca ar trebui respectat intocmai ghidul solicitantului, pentru ca proiectul sa fie acceptat la finantare.