Banca Nationala a Romaniei isi mentine pozitia de a nu face declaratii publice privind liberalizarea contului de capital pana la finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar International si nimeni din banca centrala nu este autorizat sa faca declaratii pe aceasta tema, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu (foto), citat de Mediafax.
a€žIndiferent de ce declaratii apar in presa, trebuie sa repet ca BNR, ca regula, nu face declaratii privind problemele aflate in negociere la masa verdea€œ, a precizat Vasilescu. Surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat vineri ca banca centrala isi mentine pozitia privind acordarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt, in prima parte a acestui an, considerand inoportuna o noua amanare a liberalizarii contului de capital. a€žPot sa spun ca, aproape sigur, aceste surse nu provin din banca centrala. Nimeni din BNR nu este autorizat sa faca declaratii publice privind liberalizareaa€œ, a sustinut oficialul BNR.
Reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, a declarat recent ca liberalizarea totala a contului de capital in prima jumatate a acestui an nu poate fi luata decat in conditiile in care se reduc serios cheltuielile guvernamentale.
Saptamana trecuta, la cateva zile de la sosirea delegatiei FMI la Bucuresti, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca este posibila amanarea urmatorului pas din liberalizarea contului de capital. a€žVom vedea daca vom realiza liberalizarea contului de capital in acest an. Masura ar putea fi aplicata fie la mijlocul anului, fie va fi amanataa€œ, a spus atunci Tariceanu.
Pe de alta parte, sursele apropiate negocierilor au aratat ca banca centrala este pregatita pentru liberalizare. a€žBNR considera ca este pregatita pentru urmatorul pas, si nu doreste amanarea liberalizarii, pentru ca dobanzile nu vor putea fi reduse nici anul viitor la un nivel care sa descurajeze total fondurile speculative de capitala€œ, a explicat sursa citata.