Grindina, ploile si furtunile au cauzat viticulturii pierderi la nivel national de peste 50 % din potentialul culturii, potrivit datelor PNVV.
In aceste conditii, o scumpire a vinului este inevitabila. „La nivelul patronatului s-a discutat despre o scumpire a vinului din productia pe acest an cu aproximativ 10% pentru consumul intern“, ne-a declarat Constantin Deleanu, membru in Consiliul Director al PNVV.
Potrivit Patronatului, pierderile din industria vinului se cifreaza la 4.500 de miliarde de lei vechi. Pentru a acoperi deficitul de productie, producatorii si comerciantii de vin vor trebui sa foloseasca in circuitul comercial stocurile existente din anii anteriori.
La nivel national, au fost afectati atat micii producatori care detin aproximativ 70% din suprafata cultivata, cat si jucatorii importanti din piata vinului. De exemplu, judetul Vrancea, cel mai mare judet viticol din tara, a fost calamitat integral, productia putand atinge maximum 20-30% din potential.

Despagubiri pentru producatori

Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola si Patronatul National al Viei si Vinului au solicitat interventia directa a Ministerului Agriculturii prin acordarea unor despagubiri materiale producatorilor de struguri ale caror vii au fost afectate.
Ovidiu Gheorghe, director general al PNVV, ne-a declarat ca „in prezent este analizata in cadrul Consiliului pe Produs, Ordonanta privind sumele acordate drept despagubiri si care ar putea fi de 1.500.000 de lei vechi pe hectar cultivat cu vie nobila, acordati pentru o suprafata de 104.000 ha“.

Pretul la export s-ar putea dubla

In ceea ce priveste pretul care va fi practicat la export, Constantin Deleanu ne-a declarat ca „ar fi ideal daca pretul la export ar fi dublu“. In opinia lui, nivelul de pret la acest capitol este foarte redus, in conditiile in care vinul romanesc este foarte cautat in afara.
Potrivit PNVV, exportul de vinuri a adus in tara in prima jumatate a acestui an aproximativ 10 milioane de euro, cu 8,1 % mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, vinul ocupand locul 6 in cadrul produselor agroalimentare exportate, fata de locul 3 in anii trecuti.
Aceasta situatie poate fi explicata si prin faptul ca interesul producatorilor romani pentru export a scazut, ca urmare atat a evolutiei cursului valutar, care le-a creat dificultati inca de la inceputul anului, dar si din cauza sprijinului redus pe care statul l-a acordat in vederea promovarii exporturilor.