Comerciantii de produse industriale mutati din Piata nr.1 in Piata de Vechituri se pling ca sint in pragul falimentului, vinzarile scazind dramatic in acest an. Desi Primaria a cheltuit peste un miliard de lei pentru betonarea Pietei de Vechituri, cind ploua baltile sint la tot pasul, iar comerciantii sint nevoiti sa vinda din mijlocul baltilor. Paradoxal, si patronii magazinelor din Piata nr.1 se pling ca, dupa desfiintarea Pietei Rusilor, si vinzarile lor s-au redus semnificativ, lucru valabil si pentru producatorii agricoli.

Balti si noroi

Desfiintarea Pietei Rusilor s-a facut dupa ce terenul pe care era amenajata a fost recapatat de fostul proprietar. Primaria Satu Mare a fost nevoita sa gaseasca un alt amplasament, solutia fiind extinderea Pietei de Vechituri si mutarea aici a comerciantilor. Astfel, incepind cu luna ianuarie a acestui an, Piata Rusilor s-a mutat la Vechituri. Daca prima luna a anului era considerata intotdeauna "moarta” de catre comercianti, acum luna ianuarie a insemnat aproape faliment. De la 2-3 milioane de lei pe zi, comerciantii au ajuns sa incaseze doar 2-3 sute de mii. "Daca continuam asa mergem sigur spre faliment”, se pling comerciantii, care sint "linistiti” de autoritati cu "pina la urma satmarenii se vor obisnui sa vina la cumparaturi la Vechituri”. Pentru dotarea platformei sectorului de industriale din Piata de Industriale si Vechituri, Administratia Pietelor Satu Mare a cumparat 250 mese metalice cu acoperis din tabla ondulyn, pentru care s-au platit trei miliarde de lei. Totodata, pentru betonarea platformei, firma Samcif a incasat peste un miliard de lei, dar comerciantii nu au scapat de balti si noroi.

Nici macar un autobuz in plus

Comerciantii se mai pling si ca, desi noua piata de produse industriale s-a deschis de aproape o luna, numarul autobuzelor care merg la Piata de Vechituri nu a fost suplimentat. Astfel, multora dintre satmareni le piere cheful sa strabata intreg orasul pentru a cumpara o pereche de pantofi sau pantaloni. "Am fost mutati din centru, platim taxe mai mari, dar nu ni s-a creat nici macar o facilitate”, spun comerciantii. Acestia platesc, incepind cu acest an, 15.000 de lei/zi/mp, mai mari decit cele platite anul trecut, cind se aflau in Piata nr.1. Nu o duc mai bine nici magazinele alimentare, carmangeriile sau barurile din Piata nr.1, unde o buna parte din clienti erau din rindul comerciantilor de produse industriale. Singurele zile in care cei 250 de comercianti isi mai dreg bugetul sint duminica si miercurea, semn ca satmarenii percep inca Piata de Vechituri ca una periodica si nu cu caracter permanent.