Vanzarea pestelui si a produselor pescaresti in porturile sau punctele de descarcare va putea fi realizata numai daca este emisa o factura fiscala, iar cantitatile comercializate, pe specii si sortimente de produse, sunt raportate, in aceeasi zi, la centrul de prima vanzare.
Prevederile sunt incluse intr-un ordin al Ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, care stabileste normele de atribuire a dreptului de pescuit in scop comercial in bazinele piscicole naturale.
Potrivit actului normativ, punctele de descarcare/porturile de baza pot functiona daca sunt autorizate sanitar-veterinar, detin un ponton pentru acostarea si debarcarea navelor si un spatiu amenajat pentru sortarea, conditionarea si procesarea pestelui, dotat cu apa curenta, masini pentru fulgi de gheata, bazine din beton sau inox si ambalaje. Fiecare nava trebuie sa descarce la un singur punct de descarcare. Centrele de prima vanzare sunt punctele la care pestele este vandut si trebuie sa fie autorizate sanitar-veterinar pentru a functiona si sa detina instalatii frigorifice si de refrigerare, spatii pentru depozitarea si vanzarea pestelui, cat si un program in care pestele este comercializat. (M.C.I.)