Potrivit proiectului de Cod Fiscal care va intra in vigoare incepand de anul viitor, statul va impozita pretul de vanzare a imobilelor si nu castigul, ca pana acum. Un calcul simplu scoate la iveala faptul ca prin noul mod de impozitare statul va iesi in pierdere.
Pentru ca tranzactiile imobiliare au reprezentat mult timp un castig sigur pentru speculantii care achizitionau imobile pentru a le vinde in momentul in care pretul acestora crestea, anul trecut, guvernul a decis aplicarea unui impozit de 16% asupra diferentei dintre pretul de vanzare si cel de cumparare. Astfel, conform Ordonantei de Urgenta nr. 24/2005, tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice se impoziteaza doar daca tranzactia imobiliara se realizeaza in mai putin de trei ani de la data achizitionarii imobilului. Potrivit specialistilor, urmarea acestei hotarari a fost pe de o parte o usoara crestere a pretului imobilelor. Pentru a nu se ajunge la o crestere artificiala a pretului imobilelor, clientii agentiilor imobiliare au gasit diverse solutii. "Craiovenii asteapta cei trei ani pentru a revinde imobilul. Persoanele carora le-a placut foarte mult un anumit imobil au recurs insa la alte solutii. Unii cumparatori au acceptat o preluare a impozitului. Au existat insa si cazuri in care vanzatorul si cumparatorul au preluat acest impozit in parti egale", a declarat Niculina Otovescu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova. Pentru ca oltenii evita sa mai vanda imobile si asteapta scurgerea celor trei ani, se poate vorbi de un impact negativ al OUG nr. 24/2005 asupra pietei imobiliare.
Creditul imobiliar obliga la declararea valorii reale
O parte dintre romani au gasit insa si alte cai de a evita plata impozitului catre stat. Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au depistat cazuri in care vanzatorii au declarat, in cazul tranzactiilor, sume de vanzare inferioare celei de achizitionare. Drept urmare, statul era lipsit de plata acestor impozite. In cazul in care instrainarea imobilului se realiza catre un cumparator care achizitiona imobilul respectiv printr-un credit imobiliar, atat vanzatorul, cat si cumparatorul erau obligati sa declare valoarea reala de tranzactionare. Avand in vedere ca au existat totusi persoane care nu declarau pretul real al imobilului, in acest moment, exista propunerea ca noul Cod Fiscal sa impuna impozitarea cu 2% a pretului de vanzare si nu a castigului, ca pana acum. Mai exista posibilitatea aplicarii cotei de 2% asupra valorii proprietatii imobiliare mentionate in act, pentru schimb, renta viagera, dare in plata, adjudecare sau contract de intretinere. In cazul imobilelor a caror valoare nu se poate stabili, se va lua in calcul valoarea maxima rezultata din expertizele utilizate de catre camerele notarilor publici, in circumscriptia careia se afla proprietatea imobiliara.
Nu vor fi insa impozitate veniturile realizate din reconstituirea dreptului de proprietate in conditiile legilor speciale, prin mostenire, donatie intre rude pana la gradul al doilea inclusiv, si nu al patrulea, cum este prevazut in actuala legislatie. Aportul in natura la capitalul social al societatilor comerciale, precum si veniturile realizate din reconstituirea dreptului de proprietate si mostenire sunt, la randul lor, "iertate" de fisc.
Cu noul impozit, statul va fi in pierdere
Potrivit unor specialisti imobiliari, impozitarea pretului si nu a castigului ar putea avea un rol educativ pentru acestia, cumparatorul fiind stimulat sa declare valoarea reala pentru a nu plati la revanzare un impozit mai mare. "Impozitarea cu 2% e un lucru bun. Facand un calcul simplu, pentru un imobil valorand un miliard de lei, se plateste un impozit de aproximativ 20 de milioane de lei. Pentru un imobil care acum valoreaza un miliard, dar a fost achizitionat acum trei ani cu 300 de milioane, se plateste, potrivit legii actuale, impozit numai pentru 700 de milioane, adica 112 milioane de lei. Asta inseamna ca statul va fi in pierdere", a declarat directorul altei agentii imobiliare din Craiova.