Persoanele care intentioneaza sa instraineze un imobil, fie el casa, apartament sau teren, sunt obligate sa inscrie respectivul imobil in Registrul de Carte Funciara. Cadastrul si intabularea sunt obligatorii, indiferent de natura terenului si de felul constructiei.
Orice persoana care doreste sa vanda un imobil, indiferent de natura sa (teren agricol sau pentru constructii, respectiv constructie - casa, apartament, birou) trebuie ca mai intai sa inscrie imobilul in Registrul de Carte Funciara (cadastrul). Legea nr. 7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare are scopul de a obtine o evidenta clara a proprietatilor, in registrele cadastrale de la judecatorii fiind trecute numele proprietarilor bunurilor imobiliare, suprafetele de teren detinute si copiile actelor care dovedesc drepturile acestora. Inscrisul in Cartea Funciara (intabularea dreptului de proprietar) are aceeasi functie cu cartea de identitate pentru o persoana.
In Dolj exista peste 100 de experti cadastrali
Craiovenii care se hotarasc sa-si vanda apartamentul printr-o agentie imobiliara primesc in general ajutor de la aceasta. "Acest ajutor poate fi in doua feluri: fie agentia se ocupa in totalitate de realizarea cadastrului, fie il pune pe beneficiar in contact cu o persoana fizica autorizata sa execute lucrarile de cadastru", a declarat Mihai Mehedintu, directorul agentiei imobiliare Mehedintu.
Persoanele care nu doresc sa apeleze la sprijinul unei agentii se pot insa adresa Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj, unde exista o lista cu expertii cadastrali din judet. "La nivelul judetului Dolj, exista aproximativ 150 de persoane fizice autorizate sa execute lucrari cadastrale si vreo 20 de persoane juridice", a declarat Maria Basescu, directoarea OCPI Dolj, potrivit careia cadastrul dureaza aproximativ sapte zile, tot atat cat dureaza si intabularea.
La sfarsitul procesului de cadastrare, beneficiarul primeste documentatia cadastrala, incheierea de Carte Funciara si un extras de carte funciara (este eliberat de judecatorie in baza actelor de proprietate care au fost intabulate in Cartea Funciara a imobilului).
Tarifele percepute pentru cadastru
Tarifele expertilor cadastrali nu sunt fixe, ele variind in functie de marimea si complexitatea locuintei, dar si in functie de terenul aflat in posesie. "Tarifele variaza in functie de locatia in care se afla imobilul (municipiu, oras, sat, intravilan, extravilan). Exista insa niste tarife minimale si maximale care pot fi percepute", a spus Maria Basescu.
In functie de negocierile dintre proprietar si expert, pretul poate sa includa sau nu transportul expertului la fata locului pentru a executa masuratorile casei. Potrivit specialistilor, pentru un apartament cu doua camere, pretul cadastrului este de 2.000.000 - 2.200.000 de lei, cu tot cu taxele de cadastru. Pentru un apartament cu trei camere, pretul poate ajunge insa la 2.500.000 de lei. La acestea se adauga taxele notariale de la vanzarea imobilului, care cuprind taxa de timbru, taxa ANCPI, timbrul judiciar si onorariul notarului. "Expertul cadastral merge la imobilul respectiv, verifica actele si stabileste un pret si un termen pana la care face masuratorile. Tot el se ocupa si de intocmirea dosarului cadastral si de intabulare", a afirmat Victoria Barbu, persoana fizica autorizata sa execute lucrari de cadastru.
Etapele deschiderii Cartii Funciare
Pentru apartamente, primul pas al deschiderii Cartii Funciare consta in realizarea de catre proiectantul autorizat a planului apartamentului, a planului de incadrare in zona a blocului si un memoriu tehnic justificativ, referitor la toate apartamentele din bloc si la spatiile cu alta destinatie. Ulterior, se intocmeste un set de copii legalizate dupa actul/actele de proprietate si cel al certificatului fiscal eliberat in ultimele 30 de zile (atesta faptul ca proprietarul figureaza pe rolul administratiei financiare cu imobilul ce urmeaza sa fie vandut, ca are impozitele achitate la zi si ca nu este urmarit pentru eventuale debite sau amenzi catre stat). Urmeaza apoi o cerere din partea Asociatiei de proprietari (locatari), semnata si stampilata de administrator, prin care se solicita deschiderea Cartii Funciare colective si atribuirea numarului cadastral, precum si o cerere personala prin care se solicita deschiderea Cartii Funciare individuale. Desi termenul legal de obtinere a incheierii de intabulare este de 60 de zile, practic acesta este de sapte-zece zile.