Fiscul doljean a vandut la sfarsitul lunii iunie bunuri sechestrate la pretul de 10,3 miliarde de lei vechi. Valoarea debitelor pe care datornicii le au catre bugetul de stat este de peste zece ori mai mare. Omul de afaceri Mihai Anghel a achitat peste 300.000 de euro pentru achizitionarea mai multor baze care au apartinut debitoarei COMCEREAL SA.
La sfarsitul lunii trecute, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a scos la licitatie bunurile aflate sub sechestru ale mai multor firme care inregistreaza datorii uriase catre bugetul de stat. Printre alti datornici, fiscul a executat silit SC EXTENSIV COM SRL, societatea controversatilor oameni de afaceri craioveni Eugen si Nicu Mihailescu, retinuti pentru rambursari ilegale de TVA. Pe lista bunurilor scoase la vanzare au figurat tot felul de maruntisuri (polizoare, freze, strunguri), dar si cinci hectare de teren si un lac de cateva zeci de mii de metri patrati, toate avand un pret de pornire de circa 35 de miliarde de lei vechi, fara TVA. Spre comparatie, spunem ca firma fratilor Mihailescu are datorii de 56 de miliarde de lei vechi catre bugetul de stat.
Cu toate ca preturile de pornire au fost accesibile, nimeni nu a fost interesat de aceste bunuri. Probabil, potentialii cumparatori asteapta a treia licitatie, cand pretul de pornire al bunurilor va porni de la jumatate, adica de la 17,5 miliarde de lei vechi. Alte bunuri scoase la licitatie au fost cele puse sub sechestru la SNCFR, Regionala Craiova. Printre acestea, cateva vagoane-cisterna, macarale, remorci, tractoare, plus alte maruntisuri. Cu toate ca licitatia a pornit de la opt miliarde de lei vechi, fara TVA, participantii au achizitionat doar un autoturism Dacia 1307 (6,2 milioane de lei vechi), o remorca (sase milioane de lei vechi), precum si un tren de zapada format din patru vagoane (322,5 milioane de lei vechi). Aceasta, in ciuda faptului ca, spre exemplu, un vagon de calatori si unul cisterna au fost evaluate la 93 de milioane de lei vechi. Un pret modic, avand in vedere valoarea acestora ca fier vechi.
Anghel a dat lovitura
Singurul succes notabil inregistrat de DGFP Dolj este in cazul SC COMCEREAL SA, Sucursala Dolj. Pentru datorii de 48 de miliarde de lei vechi, statul a scos la vanzare bazele de la Smardan, Poiana Mare, Rojiste, Murgasi, Carpen si Daneti si, implicit, aproape 130.000 de metri patrati de teren. In afara de baza Carpen, toate bunurile scoase la licitatie au fost achizitionate la pretul de zece miliarde de lei vechi (fara TVA) de catre SC CERVINA SA Segarcea, firma omului de afaceri Mihai Anghel. Licitatia a inceput, insa, la jumatate din pretul de evaluare al majoritatii bunurilor, deoarece in afara de baza Daneti toate celelalte bunuri au fost scoase pentru a treia oara la licitatie.
Pe langa cazurile mentionate, fiscul a scos la vanzare si cateva bunuri ale SC SICOTEX SRL Craiova, firma controlata de controversatul om de afaceri Iulian Siclitaru. Societatea inregistreaza si ea datorii la bugetul consolidat al statului 25 de miliarde de lei vechi. Pentru a-si recupera banii, finantele au scos la vanzare un ansamblu de bunuri situate la Podari, printre care mai multe grajduri si un teren de 60.000 de metri patrati, toate la un pret de pornire de numai cinci miliarde de lei vechi, adica la jumatate din cat datoreaza firma statului. Sorin Cojoaca, seful AFP Comunala nr.1 Craiova, cel care s-a ocupat de scoaterea bunurilor la licitatie, a refuzat sa ofere detalii despre licitatie, motivand ca este foarte ocupat.