Reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj si cei ai Politiei Comunitare verifica la domiciliu pensionarii pe caz de boala care isi ridica pensiile prin cont bancar. Din 374 de persoane verificate in Craiova, mai putin de jumatate au fost gasite acasa. Cine nu se prezinta la Comisia de Expertiza va pierde pensia de invaliditate.

"Politia pensiilor" a inceput si in Craiova verificarea pensionarilor pe motive de invaliditate, adica pe caz de boala. Comisii mixte formate din reprezentanti ai Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj si ai Politiei Comunitare verifica la domiciliu toate persoanele care primesc pensia de invaliditate prin cont bancar. Potrivit datelor furnizate de CJP Dolj, de pe 5 iulie si pana vineri dimineata fusesera verificate 374 de persoane din municipiu, dintre care doar 167 au fost gasite la domiciliu de "politia pensiilor". Adica mai putin de jumatate dintre pensionarii pe caz de boala verificati nu erau acasa in momentul controlului. Persoanele care nu au fost gasite "urmeaza a fi notificate in vederea prezentarii la Comisia de Expertiza din cadrul CJP Dolj", au informat oficialii Casei de Pensii. Momentan, verificarile au loc in Craiova, unde traiesc 7.000 de pensionari pe caz de boala care isi primesc pensiile pe carduri bancare. Cei verificati sunt pensionari cu gradul II si III de invaliditate si sunt si dintre cei revizuibili, dar si nerevizuibili.

Pot fi la munca in strainatate

Ministrul muncii a dat un ordin catre prefecturi pentru a se infiinta aceste comisii mixte de control care sa verifice toti pensionarii pe caz de boala care, in acceptiunea guvernantilor, pot fi chiar la munca in strainatate, desi iau bani de la stat, figurand in evidente cu un anumit grad de invaliditate. Verificarile de acest gen pot fi si inselatoare, in sensul ca pensionarul poate sa mearga a doua zi la Casa de Pensii si sa motiveze ca fusese plecat cu o zi inainte dupa medicamente, dar el sa fi lucrat "la negru" intr-o firma.

Unii isi pot pierde pensiile ilegale

Cei care nu sunt gasiti la domiciliu de echipele de control trebuie sa se prezinte a doua zi la Casa de Pensii. Daca nu ajung a doua zi, atunci ei vor fi notificati de CJP Dolj si chemati la comisia de expertiza. "Daca nu se prezinta la noi dupa ce sunt notificati, isi vor pierde dreptul de a primi pensie pana cand vor veni. Asa sunt regulile de la Casa Nationala de Pensii", a precizat directoarea adjuncta a CJP Dolj, Anca Giugea. Ea a aratat ca o buna parte dintre cei care nu au fost gasiti la domiciliu s-au prezentat a doua zi la institutia care raspunde de pensionarii doljeni.