Odata cu transferul de responsabilitati si activitati de la Fiscul bihorean la Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Oradea, tot mai multe societati comerciale si importatori care produc sau importa produse accizabile se plang ca vamesii le calca pragul si executa aceleasi actiuni de control ca inspectorii fiscali sau comisarii Garzii Financiare Bihor. Ba unii dintre agentii economici afirma ca vamesii se declara in fata lor ca unicii responsabili cu activitatea din domeniul accizelor. Unul dintre importatori ne-a spus chiar ca, atunci cand i-au calcat pragul, vamesii i-au spus: "De acum, noi suntem taticii vostri".
Smaranda Scridon, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, ne-a confirmat faptul ca si pe adresa institutiei pe care o conduce au sosit mai multe reclamatii din partea unor agenti economici care se plang ca nu inteleg de ce atat Garda Financiara, Fiscul, cat si vamesii cer aceleasi documente si intreprind aproape acelasi fel de actiuni. "Chiar azi (luni - n.n.) am tinut o sedinta operativa cu lucratorii nostri, in care am dezbatut acest subiect al activitatii de control desfasurate de noi si vama. Este clar ca sunt unii care isi depasesc atributiile si trebuie luate masuri. Am mai primit plangeri si din partea palincarilor bihoreni, care ne-au spus ca vamesii vin si intreprind asa-zisele "inspectii vamale" care nu difera cu nimic de inspectiile fiscale. Or, vamesii nu au atributii de inspectie fiscala. Toti palincarii sunt in grija noastra, in evidenta noastra", ne-a spus sefa Fiscului bihorean.
Potrivit etapelor prin care Autoritatea Nationala a Vamilor preia activitatea de accizare de la Fisc, lucratorii Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Oradea a inceput sa realizeze, de la 1 septembrie, transferul competentelor privind schimbul international de informatii in domeniul accizelor, precum si cea referitoare la gestionarea documentelor administrative de insotire (DAI) la nivel local. De asemenea, dupa 1 noiembrie va incepe transferul competentelor privind activitatea de verificare, investigatii si control necesara certificarii implinirii conditiilor de autorizare ca antrepozitar/antrepozit fiscal catre ANV. La ora actuala solicitantul depune o cerere la Finantele Publice, iar vamesii trebuie doar sa efectueze un control necesar, dupa care incheie un raport si il inainteaza Fiscului spre autorizare, bineinteles daca solicitantul indeplineste cerintele legislative si conditiile impuse. Cu alte cuvinte, Fiscul este cel care decide ce inspecteaza, pe cine autorizeaza si pe cine nu. Numai incepand cu 1 ianuarie 2008 se va realiza transferul catre DJAOV Oradea a competentelor privind inspectia fiscala pentru accize.
Calin Vesa, directorul executiv al Directiei Regionale Vamale Cluj, cu sediul la Oradea, ne-a declarat ca, daca vreun agent economic este nemultumit de modul in care isi fac datoria vamesii care ii verifica, sa faca o adresa si sa o depuna la regionala. "Atributiile noastre sunt clare, legea trebuie respectata de toti. Orice plangere trebuie facuta oficial si noi vom lua masuri", a precizat seful DRVC. Potrivit legii, numai inspectorii fiscali pot face control de fond, comisarii Garzii Financiare se ocupa cu controale operative, la fel si vamesii, dar pe sectorul lor. In Bihor insa "se calca cu totii pe picioare", vamesii vor sa faca si treaba inspectorilor fiscali, si pe cea a comisarilor.
Calin Gal, comisarul-sef al GF Bihor, ne-a declarat, la randul sau: "Am primit si noi mai multe plangeri din partea agentilor economici fata de modul in care sunt controlati de vamesi. Ce pot spune eu? Ar trebui ca fiecare sa-si vada de atributii. Vamesii sa se ocupe cu supravegherea si administrarea produselor accizabile si sa nu intreprinda alte activitati care intra in atributiile noastre. De exemplu, controale interioare, pe care noi le stapanim si le avem in vizor tot timpul".
Pana nu se reglementeaza aceasta disputa si nu se delimiteaza, conform legii, activitatile celor trei institutii, cei care pierd sunt agentii economici. Ei sunt cei care trebuie sa suporte abuzurile sau depasirea de competente din partea organelor de control.