Cresterea preturilor la utilitati va implica majorari ale costurilor de productie la unele alimente de baza - ceea ce ar putea influenta si preturile de desfacere - cu toate ca majoritatea patronatelor din industria alimentara nu estimeaza cresteri semnificative ale preturilor la consumatori. Astfel, la carnea de pasare si la oua orice cresteri de minim 10% la combustibili si energie ar putea atrage o crestere cu doua - trei procente a costurilor de productie. "Nu cred insa ca aceste majorari vor avea un impact asupra preturilor la consumatori, fiindca acesta este dictat de piata, iar oferta de oua creste de regula primavara. La carnea de pasare sintem concurati neloial de importuri, care vin la preturi de dumping ", a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. Din acest motiv, a spus Van, producatorii nu isi permit sa efectueze o majorare de preturi in aceasta perioada, indiferent de influentele utilitatilor in costurile de productie.
Pretul mezelurilor depinde foarte mult de pretul carnii, influentele utilitatilor in costurile de productie fiind nesemnificative, a declarat Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii. Astfel, mezelurile vor fi probabil mai scumpe cu doar 2-3% in perioada urmatoare, a explicat Visan. Pretul carnii nu va fi majorat, pentru a nu influenta vinzarile si asa destul de scazute in aceasta perioada.
Uleiul va fi mai scump pentru ca orice influenta in procesul de productie se va regasi in produsul finit, deci si pe raft, la consumator. "Vor fi anumite cresteri, pentru ca depindem de gaze, energie, dar si de transportatori ", a declarat presedintele Patronatului Industriei Uleiului-ULPROD, Viorel Zichil, care nu a avansat deocamdata un anumit procent.
Producatorii de lapte si produse lactate considera ca nu vor fi cresteri semnificative pe aceasta piata datorita, ofertei mai mari de lapte in primavara. "In aceasta perioada, fabricile de lapte scad preturile de achizitionare a materiei prime cu 5-6 procente, datorita cresterii ofertei, care se face simtita odata cu incalzirea vremii. Cred ca majorarea tarifelor la utilitati va fi compensata cu cresterea ofertei de materie prima ", a explicat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui. In prezent, laptele se vinde in zona centrelor de recoltare cu preturi cuprinse intre 6.000-8.000 lei/litru, plus subventia. Nici patronatele din industria de morarit si panificatie nu estimeaza modificari la pretul piinii dupa intrarea in vigoare a noilor tarife la utilitati. "Nu cred ca vor fi perturbari pe piata piinii dupa 1 aprilie, deoarece pretul griului este in scadere la ora actuala, existind stocuri suficiente pina la noua recolta, iar influentele utilitatilor in costurile de productie vor fi compensate ", a declarat, Aurel Popescu, presedintele ROMPAN.
La zaharul obtinut din sfecla, preturile vor rimine neschimbate pina in vara, tarifele la utilitati neavind influente in pret in aceasta perioada, potrivit afirmatiilor facute de Ioan Armenean, presedintele Patronatului Zaharului din Romania. "Abia dupa ce vom vedea costurile pentru infiintarea si intretinerea culturilor de sfecla vom putea vorbi de majorari la zahar, iar acest lucru nu se va intimpla mai devreme de iulie-august ", a spus Armenean.