Persoanele fizice care au intarzieri la plata creditelor datoreaza, in medie, 600-700 euro, sistemul bancar cumuland circa 80% din numarul restantelor inregistrate de populatie, a declarat, marti, directorul recuperare debite din cadrul Coface, Constantin Coman.
"Clientii nostri din domeniul bancar, telecomunicatii si asigurari inregistreaza peste 100.000 de debitori, din care circa 80% revin sistemului bancar", a spus Coman, intr-un seminar pe tema managementului riscului financiar.
Principala cauza a intarzierilor la plata inregistrate de persoanele fizice o reprezinta datele de contact invalide ale clientilor, ceea ce ingreuneaza identificarea si gasirea acestora. Acest tip de datornici reprezinta 45% din portofoliul de intarzieri al clientilor Coface.
Alti factori care determina intarzierea la plata ratelor sau facturilor sunt pierderea locului de munca, decese in familie sau fraude.
Rata de succes la colectarea debitelor de la populatie ajunge la 25-50% in faza amiabila, care dureaza intre trei si sase luni. In aceasta etapa, recuperatorul suna telefonic debitorii, trimite notificari scrise si efectueaza vizite personale.