Producatorul elen de lactate Olympus, prezent in Romania din 1999, a inaugurat oficial ieri cea mai mare si mai avansata tehnologic fabrica de lactate din Romania, la Halchiu, in judetul Brasov.
Investitia Greenfield se ridica, pana in prezent, la 55 de milioane de euro, din fonduri proprii. Noua fabrica are o capacitate totala de receptie a laptelului de 40.000 de litri pe ora si trei linii de productie: iaur (120 tone/zi) si lapte (PET: 16,000 litri/ora, ambalaj Tetrapak: 10.500 litri.ora). Capacitatea mare de receptie si productie a laptelui permite fabricii sa raspunda atat cererii de pe piata interna, cat si celei de pe piete internationale, precum Europa si SUA.
Fabrica si-a inceput activitatea in luna iunie a acestui an, producand o gama completa de iaurturi. In urmatoarele doua luni, noi produse au fost lansate pe piata, toate sub brandul Oly (lapte de consum, lapte UHT la 1,5 litri, smantana). Conform planurilor companiei, in noua fabrica va incepe si productia de telemea pana la sfarsitul acestui an.
"Am promis ca vom valorifica la maximum materia prima din Romania, pentru a aduce pe pietele interna si externa lactate de cea mai buna calitate. Ne-am tinut de promisiune si produsele made in Romania se gasesc deja pe rafturile magazinelor din toata tara si din Europa", a declarat Dimitrios Sarantis.
La inaugurarea oficiala au participat premierul Emil Boc, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Valeriu Tabara, Ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu, precum si oficialitati locale.
"Tara noastra are o capacitate de a hrani 80.000.000 de oameni. Obiectivul nostru este sa transformam Romania intr-o tara exportatoare de produse alimentare. Cine investeste in perioada de criza este cel care va fi castigator. Masurile care aduc locuri de munca sunt singurele masuri! Bugetul pentru 2012 va avea ca prioritate locurile de munca. Romania va avea crestere de munca si in 2012. In Europa lucrurile inca nu sunt linistite din punct de vedere financiar", a spus premierul Emil Boc, prezent la inaugurarea fabricii de lactate Olympus.
"Sunt extrem de bucuros de ceea ce se intampla astazi aici. Amplasarea la Brasov a acestei investitii este extrem de importanta. Prin efort propriu am facut aceasta investitie functionala. Vom continua politica de sustinere si de modernizare a fermelor. Investitia de la Halchiu, Brasov va fi una sustinuta si nu poate da faliment", a precizat Valeriu Tabara, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Fabrica de la Halchiu, Brasov, beneficiaza de echipamente de ultima generatie pentru receptia si procesarea laptelui la nivel european, precum si pentru ambalarea produselor finite.