Inpolitisc publica un articvol intitulat: 'Valentin Nicolau despre cazul Sobaru: "Sunt jenat ca am condus TVR" ', pe care il puteti citi in continuare.
'Fostul presedinte al TVR, Valentin Nicolau (foto), a postat pe blogul propriu un material, pe care il redam integral, in care acuza conducatorii postului public de ticalosie si duplicitate, evidente mai ales in cazul Adrian Sobaru, si spune ca ii e rusine de faptul ca a fost candva conducatorul unei asemenea institutii.
"Nu am amintirea unei intalniri cu Adrian Sobaru. Poate ca ne-am intersectat pe holuri, poate chiar am schimbat candva cateva cuvinte. Il am acum in minte doar zburand... Am evitat mult sa pun pe hartie aceste ganduri, dar fapta lui m-a marcat, mi-a impus respect. Reactia celorlalti insa m-a indignat, iar tacerea colegilor m-a dezamagit si m-a dezgustat.
Am spus de multe ori ca TVR e o Romanie in mic. Inerta, lasa, duplicitara, cu conducatori cinici care se spala pe maini, catalogand curajul ori disperarea drept nebunie. Intr-adevar, in toate societatile alienate doar "nebunii" mai au curajul sa spuna adevarul. Ticalosia conducatorilor merge pana la "darnicia" - ca semn al grijii purtate angajatului - de a-i oferi consultanta psihiatrica in locul unui trai decent si al unei vieti demne. Ma apuca deznadejdea de fiecare data cand conationalii mei imi aduc aminte ca traiesc intr-o tara unde curajul si onoarea nu sunt nici pe departe pretuite, ci ajung fapte inutile, bune doar de stiri senzationale. Nu provoaca treziri de constiinte, ci doar ochi pusi in pamant in cadenta de turma.
TVR a redevenit un monstru bleg, de aceea nu ma asteptam sa se ridice cu forta in apararea lui Adrian Sobaru. Dar nici nu-mi inchipuiam ca toti colegii lui sa taca. Speram ca macar cativa, cu care am lucrat si despre care credeam ca nu s-au vandut cu totul, vor avea glasul revoltat, vor face un minim gest de solidaritate. Tacerea i-a facut complici ticalosiei. TVR nu a ajuns doar televiziunea cu ecranul cel mai mic, ci si cu cele mai putine caractere care-si respecta demnitatea profesionala si umana si n-o dau la schimb pentru un post de consilier, de realizator de emisiuni, de director, de supravietuitor intr-o institutie-fantoma.
Pretuire si admiratie, Adrian Sobaru!
Sunt jenat ca am condus candva o institutie care a ajuns in asa decadere".'