Majoritatea bancilor au scumpit treptat dobânzile atât la creditele noi, cât si la cele din sold (acordate anterior). Avem dobânzi la creditele în lei si de 17% pe an. Clientii fie si-au luat credite pe ultima suta de metri, fie se intereseaza ce se întâmpla dupa 6 octombrie.Bancile au scumpit, în medie, de doua-trei ori dobânzile practicate la creditele pentru populatie în decursul acestui an. Unele nu au ridicat dobânzile, dar au majorat comisioanele, altele au adaugat câte o jumatate de procent sau un procent la dobânda din trei în trei luni. La începutul lunii septembrie, când deja se stia de noul Regulament al Bancii Nationale a României (BNR), unitatile bancare au adoptat deja politici de scumpire a creditelor, cel mai probabil, pentru a nu fi impactul prea mare dupa 6 octombrie (lunea viitoare), când intra în vigoare Regulamentul BNR. Alte banci asteapta chiar "data fatidica" pentru a majora dobânzile.  
Previziuni sumbre Bancherii craioveni anticipeaza, pe de o parte, implicatii majore asupra creditului de consum, în sensul limitarii lui la extrem, iar, pe de alta parte, o reducere semnificativa a creditului în valuta. Motivul principal este acela ca BNR vrea mai multa siguranta la creditare, însa criza financiara din SUA s-a transformat într-un motiv secundar atât pentru banci, cât si pentru clienti sa fie mai prudenti la capitolul credite. Alt motiv a fost acela ca BNR a crescut succesiv dobânda de politica monetara pe parcursul anului, astfel ca si bancile s-au aliniat cerintelor. Oricare ar fi motivele, un lucru este cert: de la jumatatea anului 2008, bancile comerciale le ofera potentialilor clienti dobânzi cu doua cifre. Sunt aproape duble fata de începutul anului trecut, când majoritatea dobânzilor se situau sub pragul de 10%.  
17% - dobânda la lei Un raid pe la mai multe unitati bancare din Craiova ne-a aratat ca dobânzile au luat un avânt neasteptat. Cele mai mari cresteri sunt la împrumuturile în lei, de nevoi personale. De altfel, BNR vrea limitarea acestor tipuri de credite. La UniCredit Tiriac Bank, creditul de nevoi personale "Constant" în lei, pe o perioada de zece ani, are o dobânda de 16,95%, iar la euro - 14,95%. Credit Europe Bank practica o dobânda de 15,9% la lei, fixa în primul an, apoi variabila, la creditul de nevoi personale "Avantaj Instant". Dupa un an dobânda creste, calculându-se dupa indicele BUBOR la sase luni, la care se adauga o dobânda de 5,5%. La aceeasi banca, împrumuturile ipotecare în lei au o dobânda de 9,9%, fixa în primul an, la lei, iar la franci si euro a ramas nemodificata mult timp, la 5,5%. Si BCR are dobânzile ridicate, desi banca a anuntat ca nu au fost majorate "în ultima perioada". Creditul "Divers Extra BCR", pe cinci ani, în lei, are o dobânda dupa primele trei luni de acordare a creditului, de 15,85%, iar dobânda administrata (variabila) este de 14,95%. La Banca Transilvania, dobânda la creditele ipotecare a crescut în septembrie de la 9,5% la 9,9% pentru lei si de la 9% la 9,5% pentru euro. Unele banci au adoptat o varianta de compromis si au majorat si dobânzile la creditele deja acordate clientilor, numite credite în sold, iar majorarile variaza între 0,5% si 1,5%.  
Neliniste în rândul clientilor 
Mai multi manageri de banci din Banie au precizat pentru GdS ca, în aceasta perioada "tulbure" pentru creditare, potentialii clienti au mers la unitatile bancare ca sa se intereseze care vor fi conditiile dupa aplicarea Regulamentului BNR. "Unii clienti si-au facut credite în septembrie, de teama sa nu fie afectati la dobânzi în octombrie, dar altii, cei mai multi, au venit sa se intereseze care vor fi regulile dupa 6 octombrie", spune managerul adjunct de retail al unei banci din Craiova. În general, raspunsul bancherilor a fost la unison referitor la efecte: credite de nevoi personale mai sigure si pentru clienti (nu vor mai creste haotic dobânzile), si pentru banci (creste prudenta si scade riscul la creditare), credite în valuta doar pentru cei care îsi permit (anumite grade de îndatorare). Cum va fi exact dupa 6 octombrie nu a putut dezvalui nici un bancher. Regulile interne ale bancilor sunt stabilite de centralele bancare din Capitala si nici pâna la aceasta data nu sunt cunoscute în teritoriu.