Cu toate ca se apropie Revelionul, agentii de turism se gandesc deja la sezonul turistic de vara. Si, pentru ca in ultimii ani din ce in ce mai multi romani au preferat destinatiile straine, reprezentantii din turism au hotarat sa ieftineasca vacantele pe litoralul Marii Negre cu circa 10%. O alta cauza pentru care s-a recurs la reducerea tarifelor pentru sezonul din vara lui 2006 o constituie si faptul ca fluxul de turisti pe Litoral a inregistrat o scadere de 20% in acest an, mai ales din cauza inundatiilor si a vremii nefavorabile.

Preturile pentru litoralul romanesc in 2006 au putut fi stabilite deoarece reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) au reusit sa mentina TVA la acelasi nivel din acest an, respectiv 9% pentru serviciile de cazare si mic dejun. Lucia Morariu, presedintele ANAT, a precizat ca se doreste un TVA de 9% la toate serviciile din turism. Nu se stie insa ce se va intampla in urmatorii ani (2007 - 2009). Ei spun ca nimeni nu pune problema politicii de TVA pe termen lung. „In ianuarie 2006 trebuie sa vina cineva si sa ne dea TVA-ul pentru urmatorii trei-patru ani“, a declarat ieri Gheorghe Fodoreanu, vicepresedintele ANAT.

Cerere mare pentru vile si pensiuni

ANAT s-a laudat si cu cererile pentru petrecerea Sarbatorilor din acest an. Potrivit datelor asociatiei, agentiile de turism au vandut foarte multe pachete turistice care ofereau servicii in vile si pensiuni. „Pentru zona montana, spre exemplu, se observa o crestere de 10-15% pentru vile si pensiuni si o cerere cu 40% mai mare pentru destinatiile externe“, a explicat Morariu. De asemenea, ea considera ca gradul de ocupare in perioada anului nou va fi de aproximativ 70% in zonele care sunt mai aproape de Bucuresti.
In ceea ce priveste situatia acestui an, potrivit datelor Institutului National de Statistica, turismul intern organizat prin agentiile de turism a inregistrat o scadere de 14,5% a numarului de turisti fata de perioada similara a anului trecut. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu turismul extern, care a inregistrat o crestere de 36,8% a turistilor. Cei mai multi, 90,2%, au preferat sa mearga in Europa, Grecia aflandu-se in topul preferintelor, cu 27,1%, urmata de Turcia (10,1%) si de Spania (9,9%).

200 de milioane de euro din turismul de evenimente

Un alt segment de turism a luat insa amploare si in Romania. Este vorba despre turismul de evenimente care a inregistrat in acest an o crestere de circa 36% in Bucuresti, agentiile de turism care ofera acest tip de servicii raportand incasari de 200 de milioane de euro. Potrivit vicepresedintelui ANAT, Sorin Nicolescu, „acest tip de turism, care include si calatoriile de afaceri, team-buildingurile, participarile la programe de training, a inregistrat o evolutie ascendenta, mai ales dupa 2004. O dovada in acest sens este ca hotelurile mari din Capitala au inceput sa functioneze pe profit si gradele de ocupare au crescut, chiar si in lunile de vara“.
O alta tendinta remarcata in acest domeniu este cresterea sumei medii cheltuite in timpul sederii in Romania, de la 160-180 de euro pe zi la 300 de euro pe zi, un nivel apropiat de cel din noile state membre ale Uniunii Europene.
Statisticile ANAT mai arata ca Bucurestiul a fost vizitat in acest an de circa 40.000 de straini veniti in Romania in croaziere pe Dunare si care au petrecut o zi in Capitala Romaniei.