Acum câtiva ani, creditele de vacanta erau neperformante, dobânda acestora fiind, în multe cazuri, mai mare decât cea a creditelor pentru nevoi personale. În prezent însa, diferentele privind costurile celor doua produse s-au redus.Pentru ca se apropie vara si, odata cu ea, concediile, craiovenii încep sa-si faca planuri de vacanta. Pentru cei carora salariul nu le permite nici sa economiseasca nici sa plece în concediu, fara un împrumut, bancile au în portofoliu credite speciale pentru vacanta, care se înscriu în categoria celor de nevoi personale nominalizate. Potrivit bacherilor, costurile acestui tip de credit ar trebui sa fie inferioare celui de nevoi personale nenominalizat. "Dobânda este, în general, mai mica la cele cu destinatie clar precizata. E normal, pentru ca banca stie ce anume va face cu banii", au declarat surse bancare autorizate.  
"Clientii vor împrumuturi cât mai mari pe o perioada cât mai mare" Bancile nu s-au înghesuit niciodata sa ofere credite performante pentru vacanta. Ca raspuns, nici craiovenii nu s-au aratat prea dornici sa le contracteze, preferându-le, în schimb, pe cele de nevoi persoanale. "Creditul de vacanta nu este un produs foarte solicitat. Clientii vor împrumuturi cât mai mari pe o perioada cât mai mare. Si vor rate lunare cât mai mici. Creditele de nevoi personale pierd usor-usor teren, ca si cele de consum contractate direct în magazine", au precizat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova.  
Banci care va trimit în concediu Exista însa si unitati bancare care au introdus credite pentru vacanta sau care le-au îmbunatatit pentru a deveni performante - Alpha Bank (Alpha Journey), Banca Transilvania (Creditul Turistic), Banca Italo-Romena (Creditul de Consum pentru Turism) si BRD (Creditul 45). Beneficiarii acestui tip de credit pot avea vârsta cuprinsa între 18 si 70 de ani. La contractarea creditului, trebuie sa prezinte acte doveditoare de venit. În plus, unele banci solicita beneficiarului sa faca dovada contractarii excursiei (factura proforma - devizul de plata).  
Creditul de nevoi personale vs. creditul de vacanta Facând o comparatie pe www.finzoom.ro, o persoana care contracteaza un credit pentru vacanta în valoare de 5.000 de lei, pe o perioada de un an, va plati o dobânda anuala efectiva ce variaza între 19,73 si 31,30%. La sfârsitul anului respectiv, înapoiaza, în functie de unitatea bancara cu care colaboreaza, între 5.485 si 5.724 de lei. Considerând un credit de nevoi personale fara garantii, contractat pe aceeasi perioada, în suma tot de 5.000 de lei, DAE variaza între 13,57 si 64,78%. La sfârsitul celor 12 luni, costul creditului variaza între 5.353 si 6.307 lei. 
Unele banci au renuntat la creditul pentru vacanta Multe banci au renuntat înca de anul trecut sa mai ofere aceste servicii. Printre cele care au renuntat la acest tip de creditare se numara BCR, CEC, MKB Romexterra Bank, Banca Comerciala Carpatica si cele care au suferit anumite schimbari, cum e cazul Credit Europe Bank (fosta Finans-bank avea asa-numitul Credit de vacanta) si UniCredit Tiriac Bank (Banca Tiriac avea Creditul Vacanta).
Caracteristicile creditelor de vacanta
De la Alpha Journey puteti împrumuta sume cuprinse între 500 si 5.000 de euro sau echivaletul în lei ori dolari. Creditul se acorda pe perioade cuprinse între sase si 36 de luni.
Creditul turistic - finantare de pâna la 3.500 de euro sau echivalentul în lei / dolari. Perioada de creditare este de pâna la 12 luni.
Credit de Consum pentru Turism - suma maxima de finantare este de 25.000 de euro (sau echivalentul în lei). Durata maxima de creditare - 12 luni.
Creditul 45 - finantare între 2.000 si 20.000 de lei. Perioada de creditare poate ajunge pâna la trei ani. Creditul poate fi obtinut direct în agentiile de turism Paralela 45 si cele partenere.