Preturile anuntate de hoteluri si pensiuni vor practica pentru Sarbatorile de iarna din acest an preturi apropiate de cele din 2005, aceeasi tendinta fiind remarcata si in cazul excursiilor externe, potrivit reprezentantilor agentiilor de turism prezente la Targul International de Turism (ITB), organizat la Romexpo.
Potrivit agentiilor cu standuri la ITB, un sejur de Craciun, la un hotel sau la o pensiune, costa in medie intre 70 de euro si 150 de euro pentru 3-4 zile, in functie de numarul de mese oferite clientilor.
In ceea ce priveste Revelionul, preturile sunt mai mari, pornind de la 150 de euro si ajungand de obicei la 450 de euro, in statiunile interne. Tariful include 3-5 zile de cazare, mic dejun si masa festiva de Revelion, oferta fiind bogata in zona turismului rural.
Potrivit estimarilor participantilor la targ, numarul romanilor care vor alege un Revelion in strainatate va creste si in acest an, aceasta tendinta remarcandu-se de cateva sezoane.
In plus, printre noutatile acestei ierni se numara si introducerea unor noi curse charter, spre Roma si Praga, destinatii pentru care au existat multe cereri in anii anteriori. Pretul pentru acest pachet porneste de la 350 de euro, incluzand cazare, avion, transferul de la aeroport si masa festiva.
O alta destinatie externa extrem de populara printre turistii romani este Austria, o vacanta la schi avand preturi de circa 350 de euro (cazare, mic dejun si abonamentul de ski), dar mare parte din locurile disponibile au fost deja rezervate.
Preturi mai mici se intalnesc in cazul Greciei, unde un Revelion cu transport cu autocarul si o masa festiva mai saraca nu depaseste 150 de euro.
Prezent ieri la deschiderea oficiala a ITB, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, a apreciat ca autoritatile locale si operatorii din turism trebuie sa lucreze impreuna, sa stabileasca un plan comun de dezvoltare a regiunii sau a statiunii. El a dat ca exemplu negativ statiunea Mamaia, unde spatiile verzi dintre hoteluri erau murdare in sezonul estival pentru ca ele nu apartin nimanui.
Targul International de Turism are loc in 15 state. (M.C.I.)