Problema obtinerii banilor pentru o vacanta de vis poate fi rezolvata prin contractarea de credite specifice. Dobanda acestora este insa in anumite cazuri mai mare decat cea a creditelor pentru nevoi personale.

Daca la sfarsit de an oamenii isi fac bilanturi, la inceput se apuca de economisit, printre altele, si pentru un concediu de vis. Pentru craiovenii al caror salariu nu le permite nici economisirea, si nici plecarea in concediu, fara un imprumut prealabil, bancile au pe piata de profil credite speciale pentru vacanta.

Pentru contractarea unui astfel de credit, beneficiarul trebuie sa faca, in majoritatea cazurilor, dovada contractarii excursiei (documentele de transport si/sau cazare sau factura de la agentia de turism, reprezentand contravaloarea serviciilor de turism). Persoanele care solicita creditul trebuie sa fie cetateni romani, majori (cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani), cu domiciliul stabil in Romania, care sa realizeze punctajul minim impus de sistemul de evaluare a riscului (Credit Scoring). In general, nu se solicita avans si nici giranti, insa, in anumite cazuri, beneficiarul creditului trebuie sa prezinte anumite garantii (uneori e suficienta polita de risc financiar).

Venit minim de trei milioane pentru contractarea creditului

In ceea ce priveste vechimea in munca, beneficiarul trebuie sa aiba o vechime de minimum trei luni consecutive (Finansbank), respectiv sase luni consecutive (Tiriac), in functie de fiecare banca, iar contractul de munca sa se intinda pentru o perioada egala cel putin cu perioada de creditare. Venitul lunar minim net trebuie sa fie, in general, de 3 - 3,5 milioane de lei vechi.

Acest tip de credit este insa uneori mai scump (dobanda mai mare) decat creditele pentru nevoi personale nominalizate sau nenominalizate, astfel ca unele banci au retras deja acest tip de produs de pe piata, cum e cazul BRD, de exemplu. "Creditul pentru nevoi personale este utilizat la maximum, astfel ca dobanda la el a coborat foarte mult. Creditul pentru vacanta nu este un produs foarte competitiv, astfel ca a existat mai mult declarativ. Daca intr-un an, la nivel national, il doresc doar 40 de persoane, nu e un produs optimizabil", a declarat Silviu Cirstea, purtator de cuvant al BRD.

Printre institutiile care ofera acest produs in Craiova se afla Banca Tiriac, Finansbank, Romexterra Bank, CEC. Trebuie mentionat faptul ca DAE - dobanda anuala efectiva (include dobada anuala, costul asigurarii, comisionul de analiza a dosarului s.a.) - este in cazurile urmatoare cu cateva procente mai mare. Este greu de vorbit de DAE pentru acest tip de credit, deoarece presupune in anumite cazuri si asigurarea de viata, de exemplu, care, la randul ei, difera in functie de varsta.

Banci care te trimit in vacanta

Banca Tiriac - "Creditul Vacanta". Suma imprumutata variaza intre 300 si 3.000 de euro si trebuie rambursata in maximum doi ani, cu dobanda de 12,5%, in valuta, si 14% in lei. Ofera posibilitatea obtinerii unor bani de buzunar (20% din suma).

CEC - "Creditul Turism". Se acorda pe maximum cinci ani, cu perioada de gratie de un an, cu dobanda de 15%.

Finansbank - "Credit de vacanta". Suma imprumutata variaza intre 200 si 4.000 de euro, cu o perioada de creditare de maximum un an si dobanda de 9,5%, pentru creditul in euro, si 23%, pentru cel in lei. Nu se percep penalitati la rambursarea anticipata, iar aceasta se face cu recalcularea dobanzii.

Romexterra Bank - "Creditul Vacanta". Volumul creditului este de maximum 2.500 de euro, cu perioada de creditare de maximum doi ani, cu o dobanda de 9,5%, respectiv 10% (in functie de perioada de creditare), pentru creditul in valuta, si 16% pentru creditul in lei. Suma solicitata poate depasi valoarea documentului justificativ cu 1.000 de euro.