Proprietarii pensiunilor agroturistice din reteaua Asociatiei Nationale de Turism, Rural, Ecologic si Cultural - ANTREC care au intrat in programul “Vacanta la tara“ au majorat tarifele din locatiile de una sau doua margarete cu circa 20% fata de anul trecut.
“Tarifele la pachetele turistice s-au majorat probabil si din cauza scumpirii energiei electrice si a gazelor. Un alt motiv pentru care au crescut preturile este si acel comision practicat de agentiile de turism incluse in program“, ne-a declarat Marilena Stoian, presedintele ANTREC, care a confirmat cresterea de preturi la serviciile turistice cu 10 pana la 20%.
Cu toate acestea insa, numarul celor care au ales sa-si petreaca vacanta in pensiunile agroturistice a crescut cu 30% fata de 2004.
Cei care vor sa mearga la o pensiune de doua margarete pana la sfarsitul acestei luni platesc pentru un pachet care include cinci nopti de cazare, fara masa, 950.000 de lei/persoana. Pentru acelasi pachet, anul trecut se platea cu 200.000 de lei mai putin.
La pensiunile de trei margarete turistii vor plati pentru o vacanta 1.050.000 de lei/persoana. De acesti bani primesc cazare pentru cinci nopti, fara mic-dejun. In comparatie, anul trecut, la pensiunile de trei si patru margarete, sase nopti de cazare au costat 950.000 de lei.
Pe langa tarifele pentru cazare, turistii care aleg pensiunile de doua sau trei margarete vor mai plati circa 500.000 de lei pe zi pentru mic-dejun, pranz si cina.
Potrivit Marilenei Stoian, dupa urmatoarea majorare a tarifelor la gaze ce urmeaza sa aiba loc in iulie si preturile din turismul rural mai pot creste cu inca 5-7%. In opinia presedintelui ANTREC, pana la sfarsitul anului proprietarii de pensiuni agroturistice nu ar mai trebui sa majoreze preturile.