In aceasta vara se vor inteti controalele la statiile de benzina si motorina din zonele cu potential turistic, in special la Constanta si pe Valea Prahovei. Cristiana Ion, director in Ministerul Economie si Comertului (MEC), a declarat ieri ca “la nivelul intregii tari va creste numarul de controale la 100, pentru ca din 2007 sa fie posibile
400 de astfel de controale“. Ea a mai spus ca “prelevarea si analizarea probelor din statiile de distributie a fost facuta pana in prezent de Romcontrol si Rompetrol Quality Control, organisme reunoscute de MEC“. In ceea ce priveste taxa pe care laboratoarele o percep pentru analizarea calitatii carburantilor, statiile platesc intre 500 si 550 de euro pentru o analiza la benzina si 200 de euro pentru motorina.
Reprezentantul MEC a subliniat ca “Ministerul nu are capabilitatea legala de a sista livrarea in cazul constatarii de neconformitati la carburanti“. Aici intervine Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului care poate sista livrarea pentru 48 de ore, timp in care statia respectiva are obligatia sa remedieze calitatea produsului. In caz contrar, “se va opri pur si simplu livrarea“, a adaugat Cristiana Ion.
In cele doua campanii de monitorizare a calitatii benzinei, doar doua statii au fost gasite cu neconformitati, din 51 de probe prelevate.