Chelneri imbracati precum Fred Flinstone, tacamuri din os sau din lemn, si camere mobilate in stil neolitic, toate acestea ii vor astepta pe turisti peste vreo trei ani de zile la Harsova. In luna august a acestui an primarul, Ionel Chirita, anunta construirea unui arheodrom in localitate, acesta urmand sa se intinda pe aproximativ 10 - 15 hectare. Mai nou, Chirita a afirmat ca proiectul de fezabilitate va fi facut in aceasta iarna, urmand a se vedea daca acest proiect poate fi demarat.

Proiectul initiat de primarul localitatii Harsova, Ionel Chirita, acum aproximativ doua luni si jumatate, incepe sa prinda contur. Acesta are in vedere atragerea turistilor pasionati de istorie si arheologie, prin amenajarea unui parc arheologic, valorificarea fortaretei existente in localitate, si care dateaza din secolele XIV - XVII, refacerea partiala a Cetatii Carsium si construirea unui arheodrom. Studiul de fezabilitate pentru demararea acestui proiect va fi facut cel mai probabil, dupa spusele primarului Chirita, in aceasta iarna. "Vrem sa dezvoltam un proiect turistic care sa se bazeze pe doua aspecte. Unul dintre acestea este legat de turismul cultural - istoric, acesta realizandu-se prin amenajarea unui arheodrom, cel de-al doilea aspect fiind axat pe valorificarea apelor termale si a peisajelor pe care le ofera Dunarea", a declarat primarul Ionel Chirita. Arheodromul se va intinde pe o suprafata de aproximativ 10 - 15 hectare, unde vor fi construite locuinte si restaurante de tip neolitic pentru turisti. Autoritatile locale harsovene se vor ocupa doar de partea de amenajare a arheodromului, cum ar fi proiectarea si utilitatile. "Constructiile propriu-zise vor fi realizate in parteneriat public sau privat. Noi vom concesiona sau vom vinde terenul respectiv, concesionarul sau cumparatorul fiind conditionat sa respecte ce este scris in caietul cu sarcini. Implementarea acestui proiect va dura doi sau trei ani de zile, acesta fiind un proiect pe termen lung", a mai afirmat Chirita. Daca parcul arheologic conceput de autoritatile din Harsova va avea succesul scontat, veniturile realizate din turism la nivelul localitatii vor creste considerabil.
O noua atractie turistica pentru Harsova

Localitatea Hrsova se mai poate lauda cu inca o atractie turistica, de data aceasta destinata iubitorilor naturii, fiind vorba de "Canaralele de la Harsova", unul dintre cele 35 de situri naturale din judetul Constanta care au fost propuse si validate pentru a face parte din programul "Natura 2000". In cadrul acestui program, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului, in colaborare cu reprezentantii Garzi de Mediu au facut o trecere in revista a cestui sit. "A fost mai mult o vizita, pentru a ne asigura ca totul este in regula. Dupa cum ne asteptam nu am gasit nimic in neregula", a afirmat Vasile Petro, comisar sef in cadrul Garzii de Mediu Constanta. Scopul programului "Natura 2000" este acela de a mentine intr-o stare favorabila o selectie a celor mai importante tipuri de habitate si specii ale Europei, si de a promova activitati economice benefice pentru varietatea de organisme vii prezente in respectivele zone. Localnicii din zonele desemnate ca situri "Natura 2000", pot obtine o serie de beneficii, unul dintre acestea fiind si obtinerea de fonduri europene, imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana. De asemenea, existenta programului va putea permite etichetarea unor produse si va contribui la cresterea veniturilor, precum si la promovarea ecoturismului, infiintandu-se astfel noi locuri de munca. Selectia unei zone "Natura 2000" inseamna recunoasterea importantei zonei la nivel european, ceea ce poate oferi noi oportunitati de dezvoltare socio-economica.