Cand vine vorba de animale, cei mai multi vanatorii nu-si aleg tinta la intamplare, ci numai daca ea poate fi premiata cu un trofeu. Peste 90% dintre ursii vanatia anul trecut, au fost exemplare din categoria trofeelor medaliate cu aur.

Peste 90% din ursii vanati anul trecut au fost exemplare din categoria trofeelor medaliabile cu aur, devansand cu mult numarul altor specii vanate care s-au incadrat in aceasta categorie de premiere, precum capriorul sau mistretul. In 2006, au fost vanati legal 209 ursi, din care 196 reprezentau trofee care puteau fi medialiate cu aur, potrivit unui comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS).

Tarifele de vanatoare

Anual, in Romania, in sezonul de vanatoare, vin zeci de grupuri de vanatori straini. Reprezentantul Directiei Silvice Bucuresti, Emilian Balea, ne-a declarat ca atat strainii, cat si romanii platesc aceasi suma pentru autorizatia de vanatoare.
Tarifele pentru eliberarea autorizatiei de vanatoare sunt stabilite de fiecare directie silvica judeteana in parte, iar marimea lor depinde de specia pe care urmeaza sa fie vanata.
Totodata, trebuie sa stiti ca, dupa ce ati platit pentru aceasta autorizatie, cheltuielile nu se opresc aici. In cazul in care ati avut noroc la vanatoare, veti mai scoate din buzunar alti bani pentru taxa de impuscare si ridicare. Reprezentantul Directiei Silvice Bucuresti, Emilian Balea, ne-a declarat ca, in functie de exemplarul impuscat, se va face o evaluare a acestuia pentru care suma platita in plus poate ajunge si la 15.000 de euro.
In ceea ce priveste tarifele de vanatoare, acestea pot varia de la cativa euro, pentru un iepure, si pot ajunge pana la 15.000 de euro, pentru impuscarea unui urs.
Dupa impuscarea unui caprior, de exemplu, vanatorii vor plati de la 250 de euro in sus, in functie de greutate si alte caracteristici.

Ursul si mistretul, cele mai premiate exemplare

Pe locurile urmatoare, ca numar de trofee medaliabile cu aur, se plaseaza mistretul, cu 78 de exemplare, dintr-un total de peste 12.500 de animale vanate, si capriorul, cu 65 de bucati valoroase la o recolta de peste 6.100 de animale. Cea mai mare recolta a fost obtinuta la iepurele de camp, fiind impuscate peste 104.000 de exemplare. La polul opus, cel mai putin vanat se regaseste rasul, cu 24 de bucati, unde este necesara o aprobare speciala.
In ceea ce priveste vanatoarea de pasari, recolta cea mai mare s-a obtinut la rate salbatice, aproximativ 70.000 de bucati, si la fazani, cu peste 52.000 de pasari. Suprafata cinegetica totaliza la sfarsitul lui 2006 aproximativ 22 de milioane de hectare, din care aproape 70% se afla in gestionarea Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, alte 6,2 milioane de hectare la Regia Nationala a Padurilor, Romsilva, si suprafete mici la unitatile de invatamant si cercetare in domeniul silvic sau alte institutii cu activitati in domeniul cinegetic.